Svečano otvorena druga najveća europska izložba inovacija “INOVA – budi uzor 2019”

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/dt Antonić INOVA 2019.jpg

Danas je u prostoru Zagrebačkog velesajma svečano otvorena druga najveća europska izložba inovacija “INOVA – budi uzor 2019”. Organizatori ove tradicionalne nacionalne izložbe inovaciju su Savez hrvatskih inovatora, Savez inovatora Zagreb i Tera Tehnopolis u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim velesajmom.

 

Nakon svečanog otvorenja izložbe, održana je panel rasprava na temu “Modela financiranja inovacijskih projekata”. Cilj panel rasprave bio je dati naglasak na mogućnostima financiranja inovacijskih projekata, predstavljanju poticajnih mjera te detektiranje najučestalijih problema inovatora prilikom komercijalizacije inovacije. Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u panel raspravi sudjelovao je državni tajnik Mario Antonić, koji je prije toga uzvanike uvodno pozdravio i s organizatorima obišao izložbeni prostor.

 

Tom prigodom državni tajnik Antonić naglasio je važnost uspostave inovacijskog sustava u Hrvatskoj.  Napomenuo je kako je strateški okvir nacionalnog inovacijskog sustava definiran kroz Strategiju poticanja inovacija RH 2014. – 2020. godine (SPI) i Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Cilj ovih strategija je povećanje ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, a jedan od načina ostvarivanja tog cilja je povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj. Državni tajnik govorio je o Nacionalnom inovacijskom vijeću (NIV), krovnom tijelu nacionalnog inovacijskog sustava RH koje kao takvo ima najveću odgovornost za cjelokupni sustav, ali i odgovornost prema primarnoj zadaći, a to je sveukupna koordinacija provedbe S3 i SPI. Uz NIV, važnu ulogu u inovacijskom sustavu ima i njegovo savjetodavno vijeće, Inovacijsko vijeće za industriju Republike Hrvatske (IVI). Antonić je objasnio kako je IVI fokusirano na Strategiju poticanja inovacija, a njegove zadaće, između ostalog, su predlaganje mjera i izdavanje preporuka za poboljšanje inovacijskog sustava, odobravanje izvješća o stanju inovacija te dodjela priznanja i nagrada u području inovacija. Također, jedna od najvažnijih zadaća IVI-a je osiguranje preduvjeta za rad tematskih inovacijskih vijeća (TIV). Upravo je odlukom IVI-ja formirano 5 TIV-ova koji pokrivaju područja zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti te hrane i bioekonomije. TIV-ovi su glavna koordinacijska tijela za pojedina tematska prioritetna područja S3, a cilj im je osigurati smjernice razvoja i strateško upravljanje pojedinim područjem. Državni tajnik posebno je istaknuo kako 5 Tematskih inovacijskih vijeća okupljaju vrhunske stručnjake u omjeru 70% gospodarstvenici, 20% akademska zajednica i 10 % tijela državne uprave koji su međusobnom suradnjom generirale preko 300 projektnih  ideja u području istraživanja, razvoja i inovacija. Antonić je sa zadovoljstvom zaključio kako je suradnja između akademske zajednice i gospodarstva na puno višoj razini nego što je bila ranije te kako su istraživanje, razvoj i inovacije jedini put prema dodanoj vrijednosti novih proizvoda i usluga. Naglasio je da tim putem treba nastaviti te ujediniti sve dionike inovacijskog sustava RH kako bi se sinergijom postigli pozitivni učinci za gospodarstvo i  društvenu zajednicu u cjelini.

 

INOVA je smotra najboljih hrvatskih inovatora, inventivnih poduzetnika, mikro, malih i srednjih kompanija, mladih inovatora i znanstvenika. Sudjelovanjem na Izložbi inovacija, prototipova i poslovnih prilika Budi Uzor, inovatori imaju priliku predstaviti svoju kreativnost i poduzetničke ideje. Izložba INOVA-budi uzor 2019 održava se na Zagrebačkom velesajmu do 16. studenoga 2019. godine.

 



Stranica