Svečano obilježen Dan Hrvatskih voda

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Dan HV 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dodjelom 22 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o sufinanciranju iz područja vodnog gospodarstva te uručenjem nagrada za stručne i znanstvene radove danas je svečano obilježen Dan Hrvatskih voda.

Uz ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, svečanom obilježavanju Dana Hrvatskih voda prisustvovali su g. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova (kao izaslanik predsjednika Vlade RH),  gđa. Ana Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH, g. Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, g. Tomislav Okroša, saborski zastupnik, g. Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik, , g. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, gđa. Branka Ivančan Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda te g. Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer.

Ministar Filipović tom je prigodom svim djelatnicima, partnerima i sudionicima vodnog gospodarstva čestitao Dan Hrvatskih voda i 147. obljetnicu organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj.

Govoreći o povijesnom razvoju Hrvatskih voda, ministar Filipović naglasio je kako danas Hrvatske vode sustavno i organizirano upravljaju s više od 30000 kilometara vodotoka, 4100 kilometara nasipa, 900 kilometara lateralnih kanala, 60 višenamjenskih akumulacija, više od 40 brdskih retencija, 5 velikih nizinskih retencija, 3 velika oteretna kanala, 2 velika spojna kanala te velikim brojem manjih regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina.

Naglasio je klimatske izazove s kojima se svakodnevnom suočavamo, imajući u vidu ponajprije borbe s poplavama i brigu za živote sugrađana u ekstremnim uvjetima.

„U Vladi Republike Hrvatske svjesni smo tih izazova te kontinuirano ulažemo u održavanje i izgradnju sustava te je krajem lipnja 2023. Vlada Republike Hrvatske usvojila Plan upravljanja vodnim područjima do 2027., čiji sastavni dio je Plan upravljanja rizicima od poplava za isto razdoblje. Isto tako, Vlada RH usvojila je prijedlog dodatka Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. čime su sredstva dostupna vodnokomunalnom sektoru uvećana su za 305 milijuna eura. Sve zajedno, to čini više od milijardu eura bespovratnih sredstava za provedbu Programa vodnoga gospodarstva od čega je 844 milijuna eura namijenjeno za ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu“, izjavio je ministar Filipović.

Ministar Filipović istaknuo je i suradnju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda na Programu smanjenja gubitaka u javnim vodoopskrbnim sustavima u Republici Hrvatskoj s ciljem smanjenja gubitaka vode s 50% na prihvatljivih 25%, a koji se provodi od 2018. godine.

„Voda, pitka voda, bogatstvo je naše domovine. A zaštita i očuvanje tog prirodnog bogatstva danas je naša odgovornost. Više od 147 godina u Hrvatskim vodama generira se institucionalno znanje i iskustvo kako bi zaštitili živote i svoj prostor, kako bi očuvali prirodna bogatstva koja su nam dana na čuvanje i kako bi omogućili još bolji život hrvatskim građanima“, zaključio je ministar Filipović.

Danas je dodijeljeno ukupno 22 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 227 milijuna eura s PDV-om, dok bespovratna sredstva iznose 149 milijuna eura. Od navedenog se 17 ugovora odnosi na  vodnokomunalne projekte vrijednosti 134 milijuna eura bespovratnih sredstava te 5 na projekte smanjenja rizika od katastrofa vrijednosti 15 milijuna eura bespovratnih sredstava.

U okviru obilježavanja Dana Hrvatskih voda, gđi. Mariji Antolović, g. Janu Marčec, dr. sc. Hani Posavčić te izv. prof. dr. sc. Marku Miliši i izv. prof. dr. sc. Mariji Ivković uručene su godišnje nagrade za stručne i znanstvene radove.
 

Stranica