Ministar Filipović sudjelovao na panelu u okviru 3SI Poslovnog foruma 2023.

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Bukureš Ministar 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je danas, u okviru 3SI Poslovnog foruma 2023, u panelu na temu energetike.

Ministar Filipović započeo je svoje izlaganje naglasivši važnost zajedništva u trenutku kada se cijeli svijet hvata u koštac s izazovima demografije, dekarbonizacije i digitalizacije koji svakim danom sve snažnije utječu na naše živote, izravno ili neizravno.

„Odluke koje donosimo danas, politika koju provodimo sada, inicijative koje uvodimo u ovom trenutku imat će dubok učinak ne samo na naše pozicioniranje, već i na našu kvalitetu i način života. Uz ambiciozne ciljeve koje smo postavili pred sebe, uz blisku suradnju među državama, moramo otključati novi ciklus inovacija, svježeg pristupa problemima i izazovima koji su pred nama. Suradnja, solidarnost i svjež pristup temama proizvodnje i korištenja energije trebaju biti kamen temeljac na kojem gradimo“, naglasio je ministar Filipović.

Ministar je istaknuo kako je Republika Hrvatska, u proteklih nekoliko godina, napravila značajne korake u dekarbonizaciji, osiguranju opskrbe energijom i diverzifikaciji u zadovoljavanju energetskih potreba. Unatoč žestokim kritikama, Vlada Republike Hrvatske ustrajala je u donošenju strateške odluke o uspostavi LNG terminala na Krku koji je ključan za diverzifikaciju opskrbe plinom, osobito nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Hrabrim odlukama u pravo vrijeme uspjeli smo osigurati većinu opskrbe plinom, a sada udvostručenjem kapaciteta LNG-a osiguravamo sigurnost opskrbe našim susjedima. Istodobno smo napravili velike korake u obnovljivim izvorima energije, a proces je u tijeku kako bismo ispunili uvjete kojima je cilj učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom. Uz iskorištavanje geotermalnog potencijala, Hrvatska je stvorila okvir koji sebi i susjednim zemljama donosi sve veći udio obnovljive energije i sigurnost opskrbe. Kao i odluka o korištenju potencijala LNG-a, i ove će inicijative svoju vrijednost pokazati u godinama koje su pred nama“, naglasio je ministar Filipović.

Ministar je osobito istaknuo i projekt Sjevernojadranske doline vodika na kojem Hrvatska surađuje zajedno sa Slovenijom i Autonomnom regijom Furlanija – Julijska krajina.

Noseći se s izazovima današnjice, moramo dopustiti svježe razmišljanje i inovacije. Vodik, a posebno niskougljični mogao bi transformirati energetski sektor u sektor nulte emisije, potaknuti razvoj kružnog gospodarstva, kao i stvaranje novih radnih mjesta vezanih uz energetsku održivost“, kazao je ministar Filipović.

Ministar Filipović zaključio je kako je odgovornost ove generacije političara izgradnja otporne strukture koja osigurava ne samo čistu energiju, već i prosperitet i naš način života.

Uoči panela, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održali su sastanak s hrvatskim gospodarstvenicima koji promovirajući projekte važne za Hrvatsku potvrđuju da velike investicije u energetsku i prometnu infrastrukturu izravno pridonose ostvarivanju zadanih ciljeva.

Bilateralni susret s gđom Juliom Sviridenko, prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine bio je prilika da se dodatno izrazi snažna potpora Hrvatske Ukrajini, ne samo u smislu političke deklaracije ili humanitarne i tehničke pomoć, već i konkretne pomoći u ukrajinskoj borbi za slobodu.

Sudjelovanje na 3SI Poslovnom forumu ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović zaključio je bilateralnim sastankom s ministrom energetike Rumunjske, g. Sebastianom-Ioanom Burdujom te ministrom gospodarstva, poduzetništva i turizma, g. Ștefanom-Raduom Opreaom. Teme razgovora bile su aktivnosti na području energetike, kao i ekonomski izazovi i njihov utjecaj na gospodarstvo dviju država.
 
 

Stranica