Šume godišnje apsorbiraju između 5 i 7 milijuna tona CO2

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/574ea3280430a.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz potporu Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede 1. i 2. lipnja organizira međunarodni stručni seminar: Analiza upotrebljivosti podataka iz inventure šuma za potrebe izvješćivanja prema UNFCCC-u i KP-u.

„Šume će kao vrlo dragocjen resurs imati važno mjesto vezano za ispunjenje ciljeva iz klimatsko energetskog okvira do 2030. godine u dijelu koji se odnosi na Republiku Hrvatsku. Podsjetimo, šume pokrivaju 47% kopnene površine Hrvatske, a godišnje apsorbiraju između 5 i 7 milijuna tona CO2. Zbog već sada evidentnih klimatskih utjecaja koji se očituju kroz ekstremne vremenske događaje, šume će neizbježno biti izložene navedenim utjecajima koje je potrebno procijeniti, kao i donijeti mjere prilagodbe te mjere uklanjanja rizika i šteta“ - rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg danas na otvaranju međunarodnog stručnog seminara.

Na seminaru će biti riječi o važnosti podataka iz šumarskog sektora koji se prikupljaju tijekom provedbe inventure šuma, a koji su ključni za potrebe izvješćivanja i ispunjavanja obveza Republike Hrvatske definiranih Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), Kyotskim protokolom te s njima povezanim EU propisima.

Cilj seminara je omogućiti razmjenu stručnih znanja i iskustava među državama članicama Europske unije o problematici provedbe inventure šuma.

Hrvatski i europski stručnjaci, predstavnici Austrije, Češke, Litve, Slovačke i Slovenije govoriti će o metodama provedbe inventura šuma u njihovim državama, zakonodavnom okviru, problemima s kojima su njihove države suočene pri provedbi nacionalnih inventura šuma, načinima rješavanja problema, planovima za poboljšanje i provedbu budućih inventura šuma.

Također, govorit će se o podacima prikupljenim tijekom provedbe inventura šuma koji se koriste ili se potencijalno mogu koristiti za potrebe unaprjeđenja kvalitete izračuna odliva/emisija stakleničkih plinova u sektoru Korištenja zemljišta, promjena u korištenju zemljišta i šumarstva (tzv. LULUCF sektor) radi ispunjavanja obveza prema UNFCCC-u, Kyotskom protokolu i povezanim propisima Europske unije.

Seminar je namijenjen stručnjacima iz područja šumarstva, posebice onima koji rade na poslovima uređivanja šuma, ali i svim ostalim stručnjacima, dionicima i pojedincima koji rade u ovom području, odnosno koji su povezani ili čine dio sustava za obračun odliva i emisija stakleničkih plinova u LULUCF sektoru.



Stranica