Ministar Slaven Dobrović u Čakovcu započeo s predstavljanjem nacrta novog Plana gospodarenja otpadom gradonačelnicima i načelnicima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/574c17df19622.jpg

Danas je u Čakovcu za gradonačelnike i načelnike s područja četiri županije sjeverne Hrvatske održano predstavljanje nacrta novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. kojeg Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro planira uputiti u javnu raspravu. Predstavljanje nacrta novog Plana održat će se još u sedam gradova Hrvatske kako bi se svi predstavnici jedinica lokalne samouprave bolje upoznali s novim smjernicama gospodarenja otpadom.

'Kako bi ispunili preuzete obveze u gospodarenju otpadom potrebno je unaprijediti postojeći sustav. Fokus je na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Ovo je prilika gradovima i općinama da izgrade sustav koji će biti financijski i ekološki održiviji te u skladu s kružnim gospodarstvom kako ga zamišlja Europska unija. Prilika je to i za razvoj sektora otpada i otvaranje novih radnih mjesta u tvrtkama čije je poslovanje vezano uz reciklažu otpada' – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ključne mjere nacrta novog Plana su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

Ministar je dodao da se planirani centri za gospodarenje otpadom razmatraju na način da se prilagode novom sustavu i smanje kapacitete obrade miješanog komunalnog otpada

'Sustav na kojem radimo jeftiniji je od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Unaprjeđenje na kojem radimo omogućit će da povećanje cijena odvoza otpada bude manje' – objasnio je ministar Dobrović.

U Čakovcu je održano predstavljanje za gradonačelnike i načelnike s područja Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. Iduća tribina održat će se 2. lipnja u Sisku za predstavnike gradova i općina s područja Zagrebačke, Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Predstavljanje nacrta novog Plana održat će se još u Opatiji, Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu i Zadru.

Hrvatska se obvezala do kraja 2020. smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na 35% količina iz 1997. Do 2020. dužni smo odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, metala i plastike.

Uspostava kružnog gospodarstva koji je lani predstavila Europska komisija uskoro će biti nova obveza, pa je sada zadnji trenutak za reformu sustava u tom smjeru. Jedan od novih najavljenih ciljeva je da do 2030. čitava EU reciklira 65% komunalnog otpada.

 



Stranica