Predstavljeni rezultati novog istraživanja „Global Entrepreneurship Monitor“

Slika /slike/Vijesti/2021/Predstavljanje najnovijeg GEM istraživanja.JPG
Predstavljanje rezultata novog istraživanja „Global Entrepreneurship Monitor“ (GEM) za Hrvatsku za 2019. i 2020. godinu na temu „Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?“ održano je danas u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge banaka i Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).
 
Na predstavljanju je prisustvovao ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić koji je naglasio da sudjelovanje Hrvatske u najvećem svjetskom istraživanju poduzetništva Global Entrepreneurship Monitor od 2002. godine omogućava praćenje trendova i obrazaca poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj, ali i usporedbu i analizu na europskoj i globalnoj razini.
 
„U 2020. godini Vlada Republike Hrvatske se u velikoj mjeri bavila „gašenjem požara“ prouzrokovanih pandemijom i stoga je izuzetno zanimljivo i važno čuti rezultate istraživanja poduzetništva. 2021. nam je donijela ekonomski oporavak, ali posljedice krize će se sigurno osjećati još godinama i upravo zato je izrazito bitno kroz ovakva relevantna istraživanja pratiti pokazatelje. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i nadalje će biti partner u provedbi GEM istraživanja i pružati aktivnu podršku.“, rekao je ministar Ćorić.
 
Istaknuo je kako će Vlada i resorno Ministarstvo poduzetnike pratiti i dalje, te kroz odgovarajuće aktivnosti i mjere osigurati ostvarenje zajedničkih ciljeva - povećanje konkurentnosti, olakšanje poslovanja, omogućavanje rasta i razvoja.

U predstojećoj financijskoj perspektivi 2021. - 2027., prvenstveno zahvaljujući sredstvima osiguranima u okviru Nacionalnoga programa oporavka i otpornosti, kao i sredstvima iz Višegodišnjeg financijskog okvira, još snažnije će se poduprijeti rast i razvoj poduzetništva. To se prvenstveno odnosi na aktivnosti koje će biti usmjerene na unaprjeđenje okruženja za investiranje, jačanje inovacijskog kapaciteta poduzetnika, daljnja administrativna rasterećenja, ali i smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja što će zasigurno uvelike olakšati poslovanje poduzetnicima.
 
Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović kazao je kako je prošle godine pandemija zaustavila gotovo cijeli svijet, ali su podaci iz istraživanja ohrabrujući i ukazuju da su gotovo sve regije u Hrvatskoj zabilježile porast poduzetničkih pothvata.
 
„Hrvatska u narednom razdoblju ima veliku priliku uz korištenje izdašnih EU sredstava i važno je to iskoristiti na kvalitetan način – digitalizirati i unaprijediti javnu upravu te provesti nužne reforme kako bi se, između ostalog, poboljšala poduzetnička okolina i time stvorile pretpostavke za gospodarski rast“, naveo je Adrović.
 
Hrvatska od 2002. sudjeluje u Global Entreprenuership Monitor (GEM) istraživanju, najvećem svjetskom istraživanju poduzetništva.

Stranica