Ministar Ćorić na premijeri filma „Ja sam Greta“ razgovarao s mladima o klimatskim promjenama

Slika /slike/Vijesti/2021/Film o Greti.jpeg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić gostovao je u utorak, 19. listopada, na zagrebačkoj premijeri dokumentarnog filma „Ja sam Greta“.
 
Film je to o životu mlade švedske klimatske aktivistice koja je u dobi od 15 godina započela školski prosvjed zbog klime ispred zgrade švedskog parlamenta i postala poznata po svojim razgovorima sa svjetskim političarima i obraćanju šefovima država u Ujedinjenim narodima, ali i po motiviranju milijuna mladih ljudi širom svijeta da razmisle o klimatskim izazovima.
 
Projekciji filma, u organizaciji udruge TerraHub i neformalne koalicije organizacija koje se zalažu za zeleni oporavak te veleposlanstva Švedske uz podršku veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva, prethodio je razgovor s mladima u kojem je ministar Ćorić odgovarao na pitanja koja su mu postavljali učenici zagrebačkih gimnazija i strukovnih škola.
 
Mladi su ministra pitali koja će radna mjesta nestati tijekom energetske tranzicije, je li okoliš profitirao od krize izazvane bolešću COVID-19, što gradovi čine da bi smanjili zagađenje zraka, htjeli su saznati koje su osnovne prednosti klimatski neutralnog gospodarstva i društva te naučiti što je porez na ugljik. Zanimalo ih je i kako se Hrvatska priprema za konferenciju o klimi UNFCCC COP26 u Glasgowu.
 
Nakon što je odgovorio na sva upućena pitanja, ministar je naglasio kako mu je iznimno drago da su mladi uključeni u procese kojima radimo na rješenjima za probleme uzrokovane klimatskim promjenama.

Stranica