Praćenje kretanja cijena roba i usluga u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj u studenom 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, organiziralo je u tri pravca praćenje kretanja maloprodajnih cijena najčešće kupljenih roba i usluga. 
 
1. U suradnji s Državnim zavodom za statistiku organizirano je mjesečno praćenje cijena u 9 hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Slavonski Brod i Sisak) iz kojih se izračunavaju prosječne maloprodajne cijene.
 
Državni zavod za statistiku angažirao je snimatelje cijena te provodi statističko istraživanje „Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj“.
Za praćenje prosječnih maloprodajnih cijena odabrana su 103 proizvoda, od toga 78 roba i 25 usluga (košarica proizvoda).
Na mjesečnoj razini prikuplja se oko 5.700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta koji, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, imaju obvezu dvojnog iskazivanja.
Košarica proizvoda je stalna/fiksna, što znači da se iz mjeseca u mjesec snimaju cijene istih proizvoda, istih količina, na istim prodajnim mjestima.
 
Popis prosječnih maloprodajnih cijena košarice proizvoda u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj za mjesec studeni 2023. možete pogledati ovdje.  Izvor: Državni zavod za statistiku.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na mjesečnoj razini obrađuje i objavljuje priopćenja za javnost o kretanju prosječnih maloprodajnih cijena u kunama i u eurima košarice proizvoda, a kao referentne cijene koriste se prosječne cijene iz rujna 2022.
 
Ukupna vrijednost košarice 103 odabrana proizvoda (roba i usluga) u rujnu 2022. iznosi 944,77 eura (7.118,37 kuna), u listopadu 2023.  1.007,33 eura (7.589,73 kune), a u studenom 2023. vrijednost košarice iznosi 1.009,59 eura (7.606,76 kuna). 


Izvor: Državni zavod za statistiku - Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Promatrano prema ukupnoj vrijednosti košarice prosječne cijene u studenom 2023. u odnosu na listopad 2023. godine povećane su za 0,2%, a cijene košarice u studenom ove godine u odnosu na rujan 2022. povećane su za 7,6%. 

Najveći doprinos ukupnom mjesečnom povećanju iznosa vrijednosti košarice od 0,2% u studenom u odnosu na listopad ove godine dale su maloprodajne cijene kod deset grupa proizvoda i usluga košarice kod kojih je praćenjem zabilježeno povećanje.

Učinak ukupnog poskupljenja vrijednosti košarice u studenom umanjen je zbog pojeftinjenja kod pet skupina proizvoda te kod jedne skupine proizvoda kojima se cijene nisu promijenile u odnosu na listopad 2023. 

Analizirajući cijene košarice dolazimo do zaključka da je već od prvog kvartala ove godine došlo do smanjenja cijena ulja, mlijeka, jaja i mesa što se može pripisati Vladinim mjerama za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, a u srpnju je zbog sezonskog karaktera došlo i do smanjenja cijena povrća. U rujnu i listopadu izraženo je smanjenje cijena kod još većeg broja proizvoda zahvaljujući Odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo Vlade RH („Narodne novine“, broj: 107/2023) koja je stupila na snagu 18. rujna 2023. U studenom dolazi do blagog porasta cijena i to najviše povrća zbog sezonalnosti.

a) Ukupan porast cijena vrijednosti košarice u studenom u odnosu na listopad 2023. zabilježen je kod sljedećih deset skupina proizvoda i usluga košarice:

U studenom u odnosu na listopad skupina Povrće bilježi porast cijena za 1,7%. Tome najveći doprinos daju više cijene: tikvica za 28,5%, rajčica za 22,2%, paprike za 5,2%, brokule za 0,8% i cijene graha za 0,4%, povrće koje je sezonskog karaktera što se najbolje vidi iz prikaza u nastavku. U skupini povrće snižene su cijene kelja za 23,2%, slatkog zelja za 17,7%, crvenog luka za 10,1%, mrkve za 5,9%, šampinjona za 3,2% i konzerviranih krastavaca za 0,4%, a cijena krumpira se nije mijenjala u studenom u odnosu na listopad 2023. godine.


Izvor: Državni zavod za statistiku - Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Meso i mesni proizvodi bilježi porast cijena u studenom u odnosu na listopad za 1,1%. Porast cijena zabilježen je kod cijena šunke u ovitku za 5,7%, svinjskih kotleta sa kostima za 3,2%, svinjskog buta bez kosti za 2,4%, posebne salame za 1,7%, hrenovki bez dodataka za 1,1%, junetine s kostima za 0,8%, čajne kobasice za 0,7% i cijena pileta za 0,3%. Snižena je cijena paštete za 1,7%, mortadele za 0,9%, slanine za 0,4% i cijena telećih rebara za 0,3%.


Izvor: Državni zavod za statistiku - Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Ulja i masti bilježi porast cijena u studenom u odnosu na listopad za 0,7%. U okviru ove skupine porasla je cijena suncokretovog ulja za 1,3%, cijena maslaca je povećana za 1,8%, dok je cijena stolnog margarina ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini.    
 
Cijene u Skupini Alkoholna pića porasle su za 0,7%. U studenom u odnosu na listopad došlo je do porasta cijena bijelog vina za 0,9%, a cijena svijetlog piva u boci nije se mijenjala u odnosu na listopad.   
 
Skupina Ugostiteljske usluge bilježi porast cijena u studenom u odnosu na listopad i to za 0,4%. U toj skupini porasle su cijene pizze za 0,9%, 2 dl voćnog soka za 0,4%, šalice kave espresso za 0,6%, porcije bečkog odreska s prilogom za 0,5%, snižena je cijena porcije juhe za 0,3%, a cijena porcije špageta nije se mijenjala u odnosu na prethodni mjesec.  
 
Cijena kokošjih jaja je u studenom u odnosu na listopad porasla za 0,4% pa tako cijena 10 komada kokošjih jaja u studenom 2023. iznosi 2,64 eura (19,90 kuna), a ta cijena je u odnosu na rujan prošle godine veća za 13,8% kada je iznosila 2,32 eura (17,46 kune). 
 

Izvor: Državni zavod za statistiku - Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja


Proizvodi i usluge u skupni Zdravlje na mjesečnoj razini u studenom u odnosu na listopad 2023. bilježe porast cijena za 0,3%. U tome je porasla cijena stomatološke usluge čišćenja zubnog kamenca u privatnoj praksi za 0,9%, cijena tableta za snižavanje tjelesne temperature za 0,6% i cijena sirupa za ublažavanje kašlja za odrasle za 0,5%, dok se ostale cijene u ovoj skupini nisu mijenjale niti ovaj mjesec: cijene laboratorijske pretrage krvne slike i premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. 
 
Cijene u skupini Kruh i proizvodi od žitarica u studenom u odnosu na listopad 2023. porasle su za 0,2%. Unutar te skupine povećane su cijene krafne za 3,0%, tosta za 2,2%, pšeničnog brašna bijelog za 1,4%, pšenične krupice obične i kruha od bijelog pšeničnog brašna za 0,7%, te miješanog kruha za 0,6%. U ovoj skupni snižena je cijena bijele riže i polubijelog kruha za 0,8% a cijena kukuruznih pahuljica za 0,6%, dok se cijene peciva i tjestenine u studenom u odnosu na prethodni mjesec nisu mijenjale. 


Izvor: Državni zavod za statistiku - Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Ribe i riblji proizvodi bilježi porast cijena u studenom na mjesečnoj razini za 0,2% u kojoj je zabilježen porast  cijena  sardina u ulju bez dodataka za 0,7% i cijena tune bez dodataka u konzervi za 0,6%. Cijena filea smrznutog oslića smanjena je za 0,2%.
 
Cijene u skupini Ostale usluge porasle su za 0,2%. Tome je pridonio porast cijena: muškog šišanja bez pranja kose za 1,3%, mjesečne članarine za korištenje teretane za 1,3%, kemijskog čišćenja hlača 1,2%, redovni godišnji servis plinskog bojlera i ulaznica za kazalište za 0,6%, ulaznica za kino za 0,4%,  klasične masaže cijelog tijela za 0,3%, usluga pedikera i  ženskog šišanja sa pranjem kose i fen frizurom za 0,2%. Snižena je cijena kemijskog čišćenja košulja za 1,3%.  Cijene ostalih usluga koje se nalaze u ovoj grupi nisu se mijenjale u studenom u odnosu na listopad, primjerice: cijena ulaznica za bazen, tečaja stranog jezika, naknada za vođenje tekućeg računa i strojnog pranja automobila. 
 
b) Veći porast cijena košarice u studenom na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena slijedećih skupina proizvoda i usluga:  
U skupini Proizvoda za čišćenje i održavanje na mjesečnoj razini zabilježen pad cijena i to za  2,7%. Tome su pridonijele niže cijene deterdženta za strojno pranje rublja koje su snižene za 2,8% i cijene tekućeg deterdženta za ručno pranje posuđa smanjene su za 2,1%.
 
U skupini Proizvodi za osobnu higijenu i njegu u studenom u odnosu na listopad zabilježen je pad cijena za 2,1%. U tome je cijena kreme za lice snižena za 4,1%, četkice za zube za 2,4%,  paste za zube u tubi za 1,3%, tekućeg sapuna s pumpicom za 1,2%, a cijena gela za tuširanje snižena je za 1,1%. U ovoj skupini došlo je do povećanja cijene šampona za kosu za 0,8% na mjesečnoj razini.


Izvor: Državni zavod za statistiku - Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Voće nastavlja bilježiti pad cijena nakon nekoliko uzastopnih mjeseci. Tako su u studenom u odnosu na listopad cijene su pale za 1,3%. U toj skupini najviše je pala cijena banana za 5,4%, zatim cijena jabuka za 2,1% i cijena limuna za 1,4%. Porasla je samo cijena naranči i to za 2,8%.     
 
U skupini Bezalkoholnih pića cijene su pale za 1,3%. Najveći pad cijena zabilježen je kod cijena voćnog sirupa za 4,4%, mljevene kave s kofeinom za 2,3%, mineralne gazirane vode u plastičnoj boci za 1,1% i cijena gaziranog bezalkoholnog napitka za 0,5%. U skupini je povećana cijena kutije čaja u filter vrećicama za 2,1% i prirodnog voćnog soka za 0,6% dok je cijena prirodne negazirane mineralne vode u plastičnoj boci ostala nepromijenjena u studenom u odnosu na listopad. 
 
U studenom 2023. u odnosu na listopad u skupini Ostali prehrambeni proizvodi zabilježen je pad cijena za 1,1%.  Tome je pridonio pad cijena: džema za 5,0%, kuhinjske soli za 1,2%, prirodnog meda za 1,1%, mliječne čokolade bez dodataka za 1,0%, čipsa u vrećici za 1,0%, majoneze u vrećici i instant dječje hrane za 0,9%, napolitanki za 0,3% dok su cijene vegete obične i cijene šećera ostale nepromijenjene u odnosu na listopad ove godine.  
 
c) u košarici proizvoda i usluga u studenom u odnosu na listopad nisu se mijenjale cijene u slijedećoj skupini:
 
Skupina Mlijeko i mliječni proizvodi u studenom u odnosu na listopad 2023. nije zabilježila promjene. Ipak je unutar skupine snižena cijena svježeg mlijeka za 2,3% i polutvrdog sira za 0,1%, a povećana je cijena sirnog namaza bez dodataka za 2,7% i trajnog mlijeka za 1,0% dok se cijene običnog jogurta u čašici nisu mijenjale u studenom na mjesečnoj razini.  
 
 
2. Udruge za zaštitu potrošača prate kretanje cijena roba i usluga u kunama i u eurima u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja u okviru provedbe projekta „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“. Udruge za zaštitu potrošača prate košaricu proizvoda od 45 roba i 10 usluga. Poveznice na internetske stranice udruga na kojima su objavljena mjesečna Izvješća o kretanju maloprodajnih cijena u kunama i u eurima za listopad 2023. su kako slijedi:
3. Web stranica „Kretanje cijena“ potrošačima omogućuje na jednom mjestu informacije o kretanju maloprodajnih cijena osnovnih 78 kategorija proizvoda koji čine osnovnu potrošačku košaricu. Podatke je moguće pretraživati kroz različite filtere, prema trgovcu, prema kategoriji proizvoda te prema filterima: pojeftinilo, poskupilo, na akciji, zadržalo cijenu. Cijene se ažuriraju svakih 15 dana, odnosno 15-tog u mjesecu te zadnji dan u mjesecu i uspoređuju u odnosu na 31. prosinac 2022. za trgovačke lance koji redovito dostavljaju maloprodajne cijene za objavu (KTC, Tommy, Konzum).
 
 
 







 

Stranica