Pomoćnica ministrice Ana Mandac na Danu Obrtničke komore Istarske županije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Dan obrtničke komore Istarske županije.jpg

Pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac 28. ožujka 2018. godine sudjelovala je na Danu Obrtničke komore Istarske županije. U sklopu Dana održana je svečanost dodjele priznanja zaslužnim obrtnicima te ostalim pojedincima i institucijama.

Pomoćnica ministrice Ana Mandac je u kraćem obraćanju izrazila zadovoljstvo što može sudjelovati u obilježavanju Dana Obrtničke komore Istarske županije te istaknula kako je  dodjela priznanja najuspješnijima uvijek dobrodošla. Priznanja, osim što su rezultat kvalitete poslovanja šalju širu poruku o osjećaju zadovoljstva i ispunjenosti kad se postigne uspjeh,  ustrajnosti pa i hrabrosti koji su ključni za poduzetništvo i obrtništvo.

Također, naglasila je kako je Vlada Republike Hrvatske svoju gospodarsku i razvojnu politiku usmjerila na izgradnji poticajnog, jednostavnog i sigurnog poslovnog okruženja u kojemu je privatni sektor nositelj ekonomskoga razvoja. Stoga je niz mjera ekonomske politike namijenjeno poduzetnicima, posebno mikro, malim i srednjim te obrtnicima i izvoznicima.

Pomoćnica ministrice Ana Mandac posebno se osvrnula na temu povezivanja obrazovanja s tržištem rada. Ministarstvo je uložilo značajne napore upravo u dijelu tih mjera te je u posljednje 3 godine ostvaren rezultat u velikom povećanju sredstava za mjere jačanja obrtničkih i strukovnih zanimanja. Tako je za stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima za školske godine 2016.-2019. te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje iz EU sredstava osiguralo ukupno 67,8 milijuna kuna, što je daleko najveći iznos sredstava do sada.  Iz proračuna su osigurana sredstva za cjeloživotno obrazovanje u obrtništvu i tradicijske i umjetničke obrte.

Uputila je poruku da su reforme ključne za daljnji razvoj malog gospodarstva te informirala o procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine (NRS 2030) u kojoj je jedna od tema industrijski razvoj i razvoj poduzetništva. Izrada ove Strategije temelji se na sveobuhvatnom participativnom procesu koji uključuje sve ciljne i interesne skupine od značaja za razvoj Republike Hrvatske, pa tako i Hrvatsku obrtničku komoru. Pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac zaključila je kako vjeruje da će se dosadašnja uspješna partnerska suradnja Ministarstva i Hrvatske obrtničke komore potvrditi i kroz zajednički rad na ovom, za Hrvatsku iznimno značajnom strateškom i dugoročnom dokumentu.      



Stranica