Pokrenuta Inicijativa za osnivanje "KLUBA 30%"

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Klub 30 posto RH Dalić.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Martina Dalić sudjelovala je danas u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, kao Izaslanica predsjednika Vlade, na svečanom pokretanju inicijative za osnivanje “Kluba 30%”. 

Inicijativu za osnivanje “Kluba 30%” pokrenulo je Veleposlanstvo Kanada uz Hrvatsku udrugu poslodavaca s ciljem poticanja snažnijeg uključivanja žena u najviše upravljačke pozicije, kako bi se postigao omjer od najmanje 30% žena u upravnim odborima tvrtki.

Predsjednica HUP-a, gđa. Gordana Deranja upoznala je prisutne sa poražavajućim statističkim podacima vezano uz zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama u Republici Hrvatskoj te naglasila važnost pokretanja predmetne Inicijative. “Hrvatska udruga poslodavaca ukazuje na to da u Hrvatskoj imamo žena koje su kvalificirane preuzeti najodgovornije pozicije u tvrtkama te idemo korak dalje u davanju konkretnog doprinosa ubrzavanju pozitivnih promjena. Zajedno s Veleposlanstvom Kanade, na inicijativu g. Dodiga, pokrećemo dobrovoljnu inicijativu među našim članicama za povećanje udjela zastupljenosti u upravama na 30%” navela je gđa. Deranja.

U svom izlaganju, potpredsjednica Vlade Dalić naglasila je kako spolna uravnoteženost rukovodstva donosi jedan sveobuhvatniji i uravnoteženiji pogled na tržište, pogled na uspješnost poslovanja, pogled na društveno odgovorno poslovanje. “Problem o kojem se u Hrvatskoj ne govori puno je odnos u visini plaća muškaraca i žena koji sudjeluju u rukovodstvima naših kompanija. Željela bih vjerovati kako se tu primjenjuje načelo jednake place za jednak rad, jednake rezultate. Međutim, istraživanja koja se provode u drugim zemljama, gdje su podaci nešto otvoreniji, pokazuju da to, nažalost, nije slučaj” naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Martina Dalić.

Poseban gost svečanosti bio je utemeljitelj „Kluba 30%“ u Kanadi, g. Victor Dodig, predsjednik Uprave Canadian Imperial Bank of Commerce.

„Klub 30%“ u svijetu je već ostvario znatan uspjeh te se Hrvatska ovom Inicijativom priključuje svjetskim liderima.



Stranica