Podržat ćemo projekte koji će povećati kvalitetu života Vukovaraca

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/573f0eff58a38.JPG

Na današnjem radnom sastanku u Vukovaru ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i gradonačelnik Ivan Penava razgovarali su o projektima gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti. U fokusu su bile teme odvojenog prikupljanja otpada i gradnje sortirnice, a razgovaralo se i o memorijalnom spomen obilježju Domovinskog rata 'Vodotoranj Vukovar'.

'S gradonačelnikom sam razgovarao kako zajedno možemo poboljšati kvalitetu života Vukovaraca. Tu smo da pomognemo Gradu da što kvalitetnije posloži sustav gospodarenja otpadom koji treba biti skladu s načelima kružnog gospodarstva, što su i EU smjernice. To znači da zajedničkim snagama osmislimo sustav koji će biti ekološki održiv, a građane neće previše financijski opterećivati. Pomoći ćemo Vukovaru da što prije sagradi sortirnicu. Bez sortirnica nije moguće imati kvalitetan sustav gospodarenje otpadom te gradnju tih objekata planiramo sufinancirati EU sredstvima' – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ministar je istaknuo da gradnja sortirnica donosi nova radna mjesta, mogućnost sortiranja i prešanja odvojeno prikupljenog otpada, lakši plasman sirovina tvrtkama koje se bave recikliranjem i veće prihode lokalnim komunalnim tvrtkama.

'Sastanak je bio koristan. Jedino razgovorom i suradnjom možemo bolje uvidjeti okolnosti u kojima se nalazimo na lokalnom i nacionalnom nivou te odabrati najbolja rješenja za Vukovarce' - rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na sastanku je sudjelovao i ministar gospodarstva Tomislav Panenić koji je izrazio zadovoljstvo inicijativom koju vukovarske gradske vlasti pokazuju kada je riječ o gospodarskoj obnovi grada, ali je i dodao kako sama inicijativa, nažalost, nije dovoljna da bi se situacija unaprijedila, već se moraju promijeniti i opće okolnosti koje utječu na rast gospodarstva.

Ministar Dobrović i gradonačelnik Penava razgovarali su i o Memorijalnom spomen obilježju 'Vodotoranj Vukovar'. Ministar Dobrović rekao je da je cilj iduće godine osigurati novac za sufinanciranje tog projekta kako bi se novi paviljon sagradio u skladu s energetskom učinkovitošću. Za sufinanciranje tog projekta potrebno je osigurati oko 5 milijuna kuna.

'I to je način na koji možemo doprinijeti razvoju Vukovara, ali i čuvanju sjećanja na žrtvu koju je taj grad pretrpio u ratu' – dodao je ministar Dobrović.

Nakon sastanka s predstavnicima Grada Vukovara ministar Dobrović je u Školi mira održao predavanje učenicima 8. razreda o važnosti zaštite okoliša.

 

 

 



Stranica