Održane informativne radionice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Zelena strana ulice_5_Habijan.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Uoči skorašnje objave novog Javnog poziva vrijednog 17 milijuna eura, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je za predstavnike lokalnih jedinica i ove godine organizirao informativne radionice o važnosti ulaganja u zelenu infrastrukturu.

Sudionicima radionice tu je važnost naglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan. „Projekti ulaganja u zelenu infrastrukturu nužne su aktivnosti kojima možemo poboljšati kvalitetu života u našim gradovima. I svjetska i domaća iskustva su pokazala da takva ulaganja pokazuju odlične rezultate i u kontekstu klimatske neutralnosti, ali i u uštedi energije. Međutim, benefiti su daleko brojniji, od kvalitete zraka do kvalitete zdravlja stanovnika, zbog čega ih nikako ne smijemo zanemariti u klimatskoj politici“, istaknuo je ministar Habijan.

„Sve veći interes gradova i općina svjedoči o značajnoj potrebi za ovakvim programima, baš kao i promjene u klimi kojima svjedočimo. Drago nam je što smo kroz prošle 2 godine mogli podržati čak 122 projekta razvoja zelene infrastrukture, za koje smo osigurali 28 milijuna eura.“ rekao je u svom pozdravnom govoru direktor Fonda Luka Balen, napominjući kako je Fond poticao i uzgoj sadnica, kao i izradu projektne dokumentacije koja je podloga ovakvim projektima.

Tijekom radionice naglašena je ranjivost Hrvatske kao mediteranske zemlje na klimatske promjene, što iziskuje jačanje otpornosti naših gradova i drugačije promišljanje urbanizma. Predstavnice Fonda istaknule su kako se kroz njihove javne pozive sufinancira izrada zelenih nadstrešnica, sadnja drveća, ozelenjivanje javnih parkirališta i parkova, mreže za pješačenje, javne slavine, strateški dokumenti, projekti razmjene iskustava, ali i programi edukacije. Osobito važnim naglašen i pravilan izbor vrsta biljeka prilikom planiranja projekata urbanog ozelenjavanja.

Zaključeno je kako su komunikacija i kontinuirana edukacija ključne za osvještenje utjecaja klimatskih promjena na našu svakodnevnicu.

Stranica