Ministar Habijan u Berlinu sudjelovao na 10. BETD konferenciji

  • Slika /slike/Vijesti/2022/BETD 1.jpeg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je boravio u Berlinu gdje je sudjelovao na 10. konferenciji „Berlin Energy Transition Dialogue“ (BETD) koja je pod sloganom „Ubrzavanje globalne energetske tranzicije“ okupila ministre i visoke dužnosnike 75 zemalja. Fokus ovogodišnje konferencije bio je na mjerama za provedbu COP28 cilja, odnosno utrostručenja novih kapaciteta iz postrojenja za obnovljivu energiju, kao i na financiranju i infrastrukturi potrebnoj za postizanje tog cilja.
 
Ovogodišnju Konferenciju otvorila je Annalena Baerbock, Savezna ministrica vanjskih poslova Njemačke, koja je naglasila energetske politike Njemačke, dok je Robert Habeck, Savezni ministar za gospodarske poslove i klimatske aktivnosti, naglasio nužnost suradnje svih dionika kako bi osigurali energetski održivu budućnost.
 
 “Hrvatska je predana cilju da do 2028. godine ima instalirano 2500 megavata iz obnovljivih izvora energije te sukladno tome teži da do 2050. godine Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent” izjavio je ministar Damir Habijan.
 
Tijekom ministarskog ručka nastavljen je dijalog na teme suradnji i zajedničkih ciljeva, a ministar Habijan je posebno istaknuo suradnju Hrvatske i Njemačke.
 
Održan je niz panel rasprava na temu globalnih ciljeva kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost te implemetacija energetske tranzicije.
 
U okviru boravka u Berlinu, ministar Habijan posjetio je i sjedište tvrtke Siemens Energy gdje je održao sastanak s Franziskom Weiss, potpredsjednicom tvrtke zaduženom za razvoj tržišta i poslovanja u Europi.

Stranica