Održan seminar „Suradnja s UNIDO-om“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/UNIDO naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U prostorijama Hrvatske gospodarske komore 28. rujna 2023. godine održan je seminar pod nazivom „Suradnja s UNIDO-om“ u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske gospodarske komore i UNIDO-a.

Seminar su otvorili direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac, istaknuvši da je cilj je približiti mogućnosti suradnje hrvatskim tvrtkama i potaknuti njihovo uključivanje u projekte UNIDO-a, kao i da je želja da nisu zadovoljni dosadašnjom suradnjom i da je žele unaprijediti. Zatim gospođa Fatou Haidara, zamjenica glavnog direktora i generalna direktorica Uprave za globalna partnerstva i vanjske odnose UNIDO-a, Istaknula „Današnji seminar označio je važnu prekretnicu u usklađivanju strateških prioriteta UNIDO-a i Hrvatske i identificiranju novih zajedničkih inicijativa. Na temelju svog jedinstvenog iskustva gospodarske tranzicije i konkurentnih industrija, Hrvatska ima mnogo toga za podijeliti. Naš današnji rad ukazao je na obećavajuće prilike za jačanje angažmana, uključujući dinamičan hrvatski poslovni sektor. Radujemo se utjecajnim prilikama i rezultatima koji proizlaze iz naše suradnje.” U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja obratio je g. Robert Blažinović, v.d. ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zahvalivši gđi Haidari i svim sudionicima današnjeg seminara na odazivu i na dolasku istaknuo je da je Hrvatska donijela Nacionalnu razvojnu strategiju do 2027. godine. Nastavio je: “Poduzetništvo je ključno za konkurentnost i prosperitet hrvatskog gospodarstva, te je cilj stvoriti uvjete za daljnji razvoj poduzetništva i unaprjeđenje konkurentnosti. Nastavno na planove za budućnost, možemo samo reći da se veselimo budućoj suradnji s UNIDO i ostalim državama. Želja nam je imati što dinamičniju i uspješniju suradnju sa regionalnim državama tako da zajednički možemo doprinijeti inovaciji i digitalizaciji u svijetu. Razvoj i napredak se može postići inovacijama i zalaganjem nas ovdje prisutnih država, koje možemo to prenijeti na treće zemlje.“
 
Na seminaru je prezentiran rad same UN-ove organizacije, misija i temeljne usluge, njihov rad s razvojnim i financijskim partnerima, modeli javno-privatnog razvojnog partnerstva, zatim, UNIDO-ova funkcija promicanja ulaganja i tehnologije te modeli i rezultati suradnje Slovenija-UNIDO, nadalje program zelenog oporavka za Ukrajinu. Posebno bismo istaknuli prezentiranje rada UNIDO-a u tematskim i geografskim prioritetnim područjima Hrvatske na kojima je istaknut veliki interes od strane UNIDO-a o konkretnim prijedlozima i suradnji. Predstavnici Slovenije govorili su o načinu na koji oni koriste alat UNIDO, da ga tako nazovemo, te kako je uključen u rad, suradnju UNIDO-a i Slovenije privatni sektor. Predstavnici UNIDO-a govorili su i o laboratoriju za inovacije i mogućnosti angažmana za tvrtke, kao globalnoj platformi za javnosti partnerima iz privatnog sektora. Prezentiran je rad UNIDO-ove prakse i postupci nabave te što sve nabavljaju, koje usluge trebaju, koji su im naručioci, što kupuju i na koji način se može prijaviti u njihovu bazu podataka. https://www.unido.org/procurement.
 
Dan ranije, 27. rujna 2023. godine gđa Fatou Haidara, zamjenica glavnog direktora i generalna direktorica Uprave za globalna partnerstva i vanjske odnose UNIDO-a, zajedno sa gospođama Solomiya Omelyan, šefica Regionalnog ureda za Europu i središnju Aziju i Mariia Pavlova, programska administratorica, Regionalni ured za Europu i središnju Aziju imale su bilateralne sastanke u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Hrvatskoj gospodarskoj komori te u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja a kojima se razgovaralo o suradnji i mogućnostima koje UNIDO pruža.

Stranica