Održan sastanak s predstavnicima distributera i opskrbljivača plinom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58c819665a919.JPG

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić održao je danas sastanak s predstavnicima distributera i opskrbljivača plinom. Glavne teme sastanka bile su aktualna situacija na tržištu plina te smjer razvoja lokalne distribucije i opskrbe. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grupacije distributera i opskrbljivača plinom Hrvatske gospodarske komore, GPZ distribucije, GPZ Opskrbe, Elektrometal distribucije plina, Međimurje plina, Termoplina te RWE-a.

Predsjednik Grupacije distributera i opskrbljivača plina HGL Srećko Ezgeta istaknuo je kako grupacija predstavlja sve distributere u opskrbljivače te je naglasio da imaju 650.000 krajnjih kupaca, od čega 602.000 kućanstava. Također je iznio da u Hrvatskoj ukupno ima 55 opskrbljivača od čega njih 33 obavlja javnu uslugu opskrbe, odnosno opskrbljuje kućanstva.

Državnog tajnika su upoznali sa problemima s kojima se susreću u poslovanju, posebice problematikom dugih naplata potraživanja, kao i činjenicom da oni unaprijed moraju osigurati i platiti količine plina te su istaknuli bojazan da se zadržavanje cijene plina za kućanstva kroz uštede na svim mogućim stavkama u računu, uključujući i marže, ne bi na koncu prelilo samo na njih.

Državni tajnik Čikotić rekao je kako Ministarstvo pokreće radnu skupinu za unaprjeđenje sustava distribucije i opskrbe plinom. Trendovi na tržištu zahtijevaju promjene. A trendovi su, naveo je, liberalizacija tržišta, međunarodna konkurencija, zahtjevi za investicijama, razvoj poslovanja u skladu sa zahtjevima korisnika, kao i rastuća potražnja za plinom u netradicionalnim industrijama poput transporta.

„Naši su ciljevi osigurati sigurnost opskrbe, povećati potrošnju plina, postaviti sustav koji će pravično utvrditi cijene i raspodjelu dobiti te osigurati pravičnu vrijednost manjim opskrbljivačima i distributerima. Također, želimo postaviti okvir konsolidacije koji će osigurati konsolidaciju cijelog sustava, a ne samo najboljih“ – rekao je Čikotić.

Čikotić je naveo kako smatra da je dugoročno potrebno ići u konsolidaciju, okrupnjivanje tvrtki, razvijati i nuditi nove sadržaje i usluge, kao što se radi u brojnim drugim državama. Kao primjer je naveo ugradnju pametnih brojila kojima će se osigurati kvalitetnije praćenje potrošnje i sl. Naravno, uvažavajući ulogu Hrvatske energetske regulatorne agencije i njenu neovisnost.

Predstavnici distributera i opskrbljivača pozdravili su današnji sastanak navevši kako je potrebno nastaviti surađivati na ovaj način i otvarati sva problematična pitanja kako bi se iznašla najkvalitetnija rješenja te je dogovoreno da će se uskoro organizirati i novi sastanak.



Stranica