Održan sastanak EU direktora zaštite prirode

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Izrezak novo.JPG
  • Slika

U organizaciji španjolskog predsjedništva Vijećem Europske unije, u Valsaínu, u Nacionalnom parku Sierra de Guadarrama, 20. do 22. rujna je održan sastanak EU direktora zaštite prirode, s ciljem rasprave o integraciji bioraznolikosti u druge politike i programe financiranja.

U fokusu sastanka bili su planovi obnove prirode, koji će se izrađivati temeljem Uredbe o obnovi prirode, alatu za povezivanje politika te o financiranju očuvanja i obnove bioraznolikosti. Razgovaralo se i o najboljim praksama europskih potreba za obnovljivim izvorima energije, a koje su usklađene s ciljevima za očuvanje i obnovu bioraznolikosti.

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavio je hrvatska iskustva i aktivnosti koje se provode.

„Kako bi se ubrzale procedure i transparentno prikazale mogućnosti za investicije u povećanje kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, Hrvatska će izraditi karte osjetljivosti područja za vjetroelektrane i solarne elektrane, čime pridonosimo hrvatskim i europskim ciljevima zaštite prirode i klimatsko-energetskih politika“, izjavio je ravnatelj Kreitmeyer.



Stranica