Odobren projekt sanacije odlagališta otpada u Vinkovcima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/569cc3a3583c6.jpg

'Dosad smo osigurali 220 milijuna kuna za sanaciju 12 odlagališta otpada diljem Hrvatske, po modelu koji ne opterećuje proračune gradova i općina. Za sanacije smo jedinicama lokalne samouprave osigurali 100% financiranje iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pokazali smo da znamo kako iskoristiti sredstva iz EU fondova u svrhu zaštite okoliša i povećanja kvalitete života naših građana' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom odobrenja projekta sanacije odlagališta otpada Papuk u Vinkovcima.

Ministarstvo je odobrilo projekt sanacije odlagališta otpada Papuk u Vinkovcima vrijedan 45,1 milijun kuna.

EU sufinanciranje pokrit će 85% vrijednosti sanacije, a 15% je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odlagalište otpada Papuk u funkciji je bilo od 1965. do 1991. Ukupna površina odlagališta iznosi oko 11 hektara, a nakon sanacije taj će se prostor koristiti kao javna zelena površina.

Ministarstvo je uputio i poziv za dostavu projektnih prijedloga za sanacije još tri odlagališta otpada u Lovasu, Murskom Središću i Ludbregu. I ti će se projekti ukupne vrijednosti 50,4 milijuna kuna financirati sa 85% sredstava iz EU fondova i 15% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o odlagalištima otpada Šljivica u Lovasu, Hrastinka u Murskom Središću i Meka u Ludbregu. Te će projekte Ministarstvo odobriti nakon što gradovi i općine dostave projektne prijedloge sanacija, a rok za dostavu je do 15. ožujka 2016.

Tako se broj projekata sanacije odlagališta otpada po modelu kojim se putem EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 100% financiranje povećao sa devet na 12.

U prosincu je, naime, završila sanacija odlagališta otpada Stara ciglana u Semeljcima vrijedna 1,8 milijuna kuna. U tijeku su radovi na sanaciji odlagališta otpada Trebež u Samoboru vrijedni 65 milijuna kuna i Filipovica u Osijeku vrijedni 5,8 milijuna kuna.

U prvom kvartalu 2016. započet će radovi na sanaciji odlagališta otpada u Rešetarima koji su procijenjeni na 21 milijun kuna. Ministarstvo je prošli mjesec odobrilo sanaciju odlagališta Strm breg u Općini Feričanci vrijednu 2,9 milijuna kuna, Teodorovac u Đurđenovcu vrijednu 5,6 milijuna kuna i Alabarica u Donjim Andrijevcima vrijednu 4,4 milijuna kuna.

U postupku odobrenja još je projekt sanacije odlagališta otpada Donji Picudo u Umagu, koja je procijenjena na 17,2 milijuna kuna. A upravo je odobrena i 45,1 milijun kuna vrijedna sanacija odlagališta otpada Papuk u Vinkovcima.

Sva odlagališta otpada u Hrvatskoj sanirat će se i zatvoriti u roku od godinu dana po otvaranju centara za gospodarenje otpadom za pojedine županije. U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom čija je vrijednost procijenjena na 5 milijardi kuna.

 



Stranica