Osigurano 1,6 milijuna kuna za projekt uređenja posjetiteljskih sadržaja u Lunjskim maslinicima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5697b492ece85.JPG

'Lunjski maslinici su primjer očuvanosti prirodnih vrijednosti i održive interakcije čovjeka i prirode. Vrijedne ruke maslinara održavaju ova staništa onakva kakva su već više od tisuću godina. Naše Ministarstvo je prepoznalo napore lokalne zajednice i osiguralo financiranje 1,6 milijuna kuna vrijednog projekta kroz koji će biti uređeni novi posjetiteljski sadržaji. Podizanje razine interpretacije prirodnih i tradicijskih vrijednosti ovog područja doprinijet će povećanju broja posjetitelja, a lokalnom stanovništvu omogućiti razvoj turističkih usluga i plasiranje autohtonih proizvoda' – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep nakon obilaska Lunjskih maslinika na otoku Pagu.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 financirat će projekt 'Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode'. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna, a za nekoliko dana će biti raspisan natječaj za izvođača radova.

Projektom će se, među ostalim, urediti posjetiteljski centar, postaviti signalizacijske I interpretacijske table, urediti amfiteatar za školu u prirodi s vidikovcem.

Lunjski maslinici nalaze se na području grada Novalje, na samome sjeveru otoka. Prostiru se na oko 24 hektara i broje više od 80.000 stabala sorti oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea.

Ističe se oko 1.500 stabala oblice visokih od pet do osam metara, čija se prosječna starost procjenjuje na 1.200 godina, dok je najstarija maslina u Lunu stara 1.600 godina. Ovaj je maslinik jedinstven u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, čime se ne mogu pohvaliti ni poznati maslinici u Izraelu i Grčkoj.

 



Stranica