Od 30. rujna može se ponovo prijaviti za energetsku obnovu zgrada

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5602805d856c5.jpg

'U pripremi je novi natječaj za energetsku obnovu zgrada vrijedan 50 milijuna kuna kojeg će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati 30. rujna. Ove i prošle godine pokrenuli smo energetsku obnovu 366 stambenih zgrada u kojima živi više od 25.000 građana. To su poslovi za tvrtke i obrtnike vrijedni gotovo 400 milijuna kuna. Energetska obnova zgrada i kuća važna je za sve nas. Građani koji žive u energetski učinkovitim zgradama i kućama imaju niže troškove grijanja, a na projektima obnove angažirane su domaće građevinske tvrtke. Tako građanima povećavamo kvalitetu života, potičemo domaće građevinare i stvaranje zelenih radnih mjesta te čuvamo okoliš' – najavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon današnjeg obilaska stambene zgrade u zagrebačkom Trnju koja se energetski obnavlja.

Ministar je istaknuo kako je ove godine odobreno i 100% financiranje izrade projektne dokumentacije za 588 stambenih zgrada, od kojih je većina spremna za obnovu, te se iz tog razloga kreće s novim javnim natječajem. U obnovu će se moći uključiti ugradnja fotonaponskih sustava, energetski učinkovita rasvjeta ili uvođenje centralnog upravljanja sustavima grijanja i hlađenja. Natječaj će po objavi trajati 60 dana.

 'Fond će sufinancirati povećanje toplinske izolacije zgrada, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu ili unaprjeđenje sustava grijanja. Ključan uvjet je da se provedbom planiranih mjera osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30%. Obnovu zgrada sufinancirat ćemo u iznosu od 40 do 80% vrijednosti investicije, odnosno maksimalno 1,4 milijuna kuna po zgradi' – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Energetskom obnovom kuće ili zgrade stanarima se troškovi grijanja ili hlađenja smanjuju za 30-60%. Obnova zgrade u Humboldtovoj koju su danas obišli ministar Zmajlović i direktor Müller stoji 1,4 milijuna kuna, a Fond je sufinancira sa 40%. Ostatak iznosa namaknuli su stanari povećanjem iznosa za pričuvu kojim otplaćuju i kredit za obnovu zgrade. U sklopu obnove zgrada će dobiti novu fasadu, krov, vanjsku stolariju i unutarnju rasvjetu zgrade. Po završetku obnove za stan površine 60m2 ukupni troškovi grijanja i pričuve će se smanjiti za 1416 kuna godišnje, unatoč povećanju iznosa pričuve. Zgrada koja je sagrađena 1958. prije obnove imala je energetski razred E, nakon završetka radova imat će razred B.

Većina višestambenih zgrada u Hrvatskoj je izgrađena do kraja osamdesetih i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Te zgrade troše i do pet puta više energije od zgrada energetskog razreda B.

Lani je Vlada je donijela Program energetske obnove višestambenih zgrada koji obuhvaća četiri koraka energetske obnove: energetski pregled i certificiranje, izrada projektne dokumentacije za projekt obnove i sam proces obnove te, dodatno, ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije.

 



Stranica