Osigurano 162 milijuna kuna za centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55ffe112ca764.jpg

'Danas smo uručili odluku o financiranju centra za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju. Ukupna vrijednost centra je 180 milijuna kuna. Od toga iznosa, osigurali smo 162 milijuna kuna iz EU fondova i nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je 90% ukupne vrijednosti investicije. Izgradnja centra Bikarac riješiti će potrebe gospodarenja otpadom za stanovnike Šibensko-kninske županije i njenih oko 110.000 stanovnika. K tome, ovo znači posao za građevinske tvrtke koje će biti angažirane na gradnji centra ali i oko 50 radnih mjesta u samom centru kad se otvori' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom osiguranja sredstava za izgradnju CGO-a Bikarac.

Ministar Zmajlović uručio je danas odluku o financiranju centra za gospodarenje otpadom Bikarac Robertu Podrugu, direktoru tvrtke Bikarac. Uručenju odluke su prisustvovali i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, saborski zastupnik iz Šibenika Franko Vidović te pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić.

Ukupna vrijednost CGO-a Bikarac za Šibensko-kninsku županiju je 180 milijuna kuna. Odlukom o financiranju iz EU fondova je osigurano 71,37% iznosa, odnosno 128.462.771,52 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 18,63% iznosa, odnosno 33.542.236,98 kuna.

Centrom za gospodarenje otpadom Bikarac upravljat će tvrtka Bikarac koja je u srpnju ove godine raspisala i natječaj za izvođače radova za izgradnju centra.

'Centar za gospodarenje otpadom Bikarac bit će otvoren do kraja 2017. godine. To će omogućiti da se u roku od godine dana od njegova otvaranja saniraju sva odlagališta u županiji' - rekao je Rober Podrug, direktor tvrtke Bikarac.

Saborski zastupnik Franko Vidović naglasio je da je riječ o značajnom projektu za Šibensko-kninsku županiju za čiju je realizaciju iznimno važna upravo suradnja s Ministarstvom i Fondom koji su pružili svu potrebnu stručnu i financijsku pomoć.

'Ovim projektom se uspostavlja cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u županiji. Konačno će se riješiti odlagališta, osigurati čist okoliš i doprinijeti većoj kvaliteti života stanovnika naše županije' – istaknuo je saborski zastupnik Vidović.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller naveo je da uz EU sredstva i Fond osigurava dodatna sredstva za izgradnju centara za gospodarenje otpadom i to do 90% iznosa ukupne investicije.

'Time jedinicama lokalne samouprave preostaje da osiguraju samo 10% preostalog potrebnog iznosa za izgradnju centara' - rekao je direktor Müller.

Centri za gospodarenje otpadom moderne su tvornice koje rade u skladu sa visokim ekološkim standardima. Trajno se odlaže tek minimalni dio otpada, dok se iz većeg dijela izdvajaju korisne sirovine i materijali za energetsko iskorištavanje.

U Hrvatskoj će ukupno biti 13 centara za gospodarenje otpadom vrijednih gotovo 5 milijardi kuna za koje je osigurano 90% financiranja.

Prva dva centra za gospodarenje otpadom, Marišćina za Primorsko-goransku i Kaštijun za Istarsku županiju su već izgrađena. Marišćina je počela s probnim radom, a uskoro će i Kaštijun.

Uz Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, pokrenuti su i Biljane Donje za Zadarsku županiju, Babina Gora za Karlovačku te Piškornica  koja će pokrivati potrebe četiri županije - Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije.

Ovih 6 centra omogućit će da 1,5 milijuna građana dobije funkcionalan sustav gospodarenja otpadom.

 



Stranica