Obiteljske tvrtke važan su pokretač rasta hrvatskog gospodarstva

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/LIDER_obiteljske naslovna.jpg

Ministar Darko Horvat danas je sudjelovao na jubilarnoj desetoj konferenciji „Budućnost obiteljskih tvrtki“, koju već godinama uspješno organizira poslovni tjednik Lider, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Na konferenciji se tijekom dana raspravljalo o važnosti obiteljskih tvrtki u gospodarskom rastu države, s obzirom na pretpostavku da u Hrvatskoj više od 50 posto zaposlenih proizlazi upravo iz takvih tvrtki.

Gospodarstvo kakvo mi želimo i potičemo u Hrvatskoj temeljeno je na znanju, kreativnosti i inovativnosti. To je okruženje u kojem svoju budućnost traže i naša obiteljska poduzeća, koja daju značajan doprinos rastu ukupnog gospodarstva putem investicija. Rast kakav trenutno ostvarujemo je stabilan i kontinuiran, ali naša je želja da on bude puno veći od 2,7 posto“, istaknuo je prilikom svog govora ministar Horvat, osvrnuvši se pritom i na aktivnosti Ministarstva. „Naša je trenutna misija da stvorimo mogućnost pokretanja poslovanja u Hrvatskoj u jednom koraku elektroničkim putem, bez potrebe za obilaženjem šaltera. Time bismo zaista ubrzali proces digitalne transformacije o kojem toliko govorimo, jer bi na taj način stvorili pretpostavke da se i mnogi drugi procesi digitaliziraju, što bi u konačnici značilo bolju i jeftiniju uslugu za naše građane i poduzetnike“, istaknuo je ministar.

Poticaj osnivačima tvrtki da na vrijeme krenu u tranziciju na drugu generaciju

Glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović, kao domaćin konferencije, naglasio je kako je ova konferencija pokrenuta prije deset godina, kao poticaj osnivačima tvrtki da počnu na vrijeme razmišljati o tranziciji na drugu generaciju. „Mi svake godine ponovimo jedno istraživanje koje je pokazalo da u svijetu samo 30 posto obiteljskih firmi preživi tranziciju s prve na drugu generaciju. To s jedne strane izgleda jako malo, ali ako okrenemo stvar onda možemo reći da će te tvrtke koje prežive, u Hrvatskoj biti najzdraviji temelj za razvoj privatnog poduzetništva“, napomenuo je Šajatović.

Jedna od važnijih tema za sve vlasnike i nasljednike tvrtki koji su prisustvovali konferenciji bila je vezana uz mogućnosti financiranja putem različitih natječaja, bespovratnih potpora i povoljnih kreditnih aranžmana, o čemu je više govorila članica Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Marijana Oreb. Također, sudionici su imali prilike čuti nešto više o prvim koracima prema digitalizaciji poslovanja, pripremama kompanija za generacijski transfer, ulozi profesionalnog menadžera u obiteljskim tvrtkama te iskustvima istih.

Posebno zanimljiv dio bile su 3 panel rasprave na teme „Obiteljske tvrtke: Ulazak na tržište kapitala“, „Što rade osnivači u mirovini?“ te „Tvrtke kćeri (tko su mlade predstavnice obiteljskih tvrtki)“. Na istima su sudjelovali predstavnici obiteljskih kompanija Gerbruder Weiss, Alarm automatika, Rasco, PIP, Oprema, KTC, Comel, Poliklinika Bilić Vision, IM-COMP, Carta, Metal produkt, Lonia, Hrvatski telekom, BISNODE te predstavnici državne agencije – HAMAG BICRO, Zagrebačke burze i konzalting agencija.

Kako su na kraju istaknuli sami organizatori, ovom konferencijom željelo se osvijestiti i promicati pozitivnu ulogu obiteljskih tvrtki, naglasiti važnost i doprinos obiteljskih tvrtki u gospodarskom razvoju, pružiti odgovore na najvažnija pitanja s kojima se danas susreću vlasnici obiteljskih tvrtki, pomoći obiteljskim tvrtkama u rješavanju specijalnih problema vezanih uz ovakav vid vlasništva i upravljanja, stvoriti mrežu obiteljskih tvrtki poticajnu za međusobnu suradnju, te ostvariti dijalog obiteljskog poduzetništva i državnih institucija koje mogu doprinijeti razvoju.

Stranica