Snaga žena i njihov utjecaj u poslovnom svijetu obilježile današnji dan

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/pm Mandac naslovna.JPG

U Zagrebu su danas održana dva događanja od iznimne važnosti za promicanje ženskog poduzetništva. Riječ je o četvrtom po redu Kongresu poduzetnica i konferenciji “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”. Pomoćnica ministra Ana Mandac sudjelovala je na oba događanja ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Kongres poduzetnica 2019. održan je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva gospodasrtva, poduzetništva i obrta, u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Gradom Nova Gradiška. Cilj Kongresa poduzetnica bio je potaknuti na zajednički rad i suradnju žena u poduzetništvu radi rasta razvoja gospodarstva. Tijekom Kongresa, uz predavanja stručnjaka, uspješnih poslovnih žena i menadžerica, održane su i četiri panel rasprave na teme: Država i učinkovito poduzetništvo;  Regionalne suradnje i podizanja profitabilnosti bez granica u jugoistočnoj Europi; O ženskoj diskriminaciji te muškoj dominaciji koji su mit ili realnost te O ljepoti iznutra za ljepotu izvana svake poduzetnice. Pomoćnica ministra Ana Mandac kratko se obratila okupljenima I svečano otvorila početak Kongresa. “ Temeljni nam je zadatak stvoriti ozračje u kojem niti jedna od nas žena ne treba prestati biti žena, posebno u poslovnom svijetu. Doista smatram, a i praksa je pokazala, kako žene imaju snagu , mudrost i staloženost koja je nužna u realizaciji poslovnih ideja. Kako i sama dolazim iz stvarnog poduzetničkog svijeta, na vlastitom primjeru mogu potvrditi kako danas nije lako biti niti poduzetnica, niti žena. Nije lako, ali je moguće. Zahvaljujući svemu onome što su generacije žena napravile prije nas i za nas, nama je danas lakše.”, izjavila je pomoćnica ministra.

 

Pomoćnica ministra Mandac sudjelovala je u panel raspravi na temu uloge države i njenog doprinosa učinkovitom poduzetništvu. “Svaki zakonski i podzakonski akt koji donosi Vlada Republike Hrvatske prolazi proceduru e-Savjetovanja tijekom koje svatko od vas, a kroz različite asocijacije i udruženja,  može dati komentar i predložiti određene izmjene. Bilo koja inicijativa koja dolazi iz stvarnog svijeta nama je važna. Krajem trećeg mjeseca trebale bi na sjednici Vlade Republike Hrvatske biti usvojene izmjene i dopune Zakona o obrtu. Sjeli smo sa svim zainteresiranim strankama, saslušali ih, uputili Zakon na mišljenje i vjerujem da smo stvorili dobar zakonodavni okvir. Pokušavamo napraviti što je više moguće da budemo dobri suradnici poduzetnika i obrtnika”, naglasila je pomoćnica Mandac tijekom panela.

 

U sklopu događanja održan je Poduzetnički sajam na kojem je više od 70 poduzetnica i obrtnica iz Hrvatske i jugoistočne Europe predstavilo svoj rad.

 

U prostoru Hrvatske matice iseljenika, u organizaciji Mreže hrvatskih žena, platforme koja pomaže napredovanju i osnaživanju žena, održana je konferencija “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”.

 

“Mi danas možemo odabrati biti ono što želimo i tu istu poruku odaslati svim drugim ženama. Imamo obvezu usaditi je najmlađima; i kćerima i sinovima, podržati ih i potaknuti da prihvaćaju neminovne osobitosti svakog spola, ali niti  jednog trenutka ne dopuštaju da ih to što su dječaci ili djevojčice sprečava u ostvarivanju bilo kojeg cilja koji žele postići u životu. Generacije žena prije nas napravile su puno kako bi nama danas bilo lakše. Rekla bih da je ono što dugujemo nasljeđu svih žena prije nas, zahvaljujući kojima smo danas ovdje, da odemo još dalje i zahtijevamo od sebe i drugih još više: više u poduzetničkom i političkom svijetu”, izjavila je pomoćnica ministra Mandac u kratkom obraćanju okupljenima.

 

“Promocija poduzetništva novi je projekt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je upravo započeo. Izrazito sam ponosna na ovaj Projekt koji će promovirati i provoditi ciljene aktivnosti usmjerene upravo na jačanje ženskog poduzetništva. Vjerujem kako ćemo tako osnažiti žene koje tek počinju razmišljati o uključivanju u svijet poduzetništva I kojima trebamo dati podršku kako bi se na taj korak i odlučile”, naglasila je pomoćnica ministra.

 

Tijekom Konferencije održane su dvije panel rasprave na teme: Snaga i utjecaj žena u poduzetništvu te Žene u vodstvu - inovacije i budućnost.



Stranica