Obilježena 25. obljetnica Obrtničke komore Zagreb

  • Slika /slike/Vijesti/2021/obrtnicka_komora19-240621.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je na obilježavanju 25. obljetnice Obrtničke komore Zagreb. 
 
„U odnosu na 2019. godinu, Grad Zagreb i Zagrebačka županija su u 2020. godini imali 996 obrta više. U jeku krize, broj obrtnika se povećavao. Upravo obrtništvo kao takvo čini platformu za razvoj zemlje i treba ga njegovati“, istaknuo je ministar Ćorić.
 
Dodao je kako Ministarstvo ove godine izdvojilo preko 80 milijuna kuna na stipendiranje deficitarnih zanimanja, u kojima su i obrtnička te preko 40 milijuna kuna za naukovanje obrtnicima koji će primiti učenike.
 
Organizirano udruživanje obrtnika na ovim prostorima ima bogatu povijest, koja traje od 1852. godine. Tako je i Obrtnička komora Zagreb, po uspostavi samostalne i neovisne Republike Hrvatske počela sustavno i organizirano djelovati prije 25 godina, okupljajući zagrebačke obrtnike, artikulirajući njihove interese, boreći se za njihove ciljeve i zaštitu njihova dostojanstva i afirmaciju obrtništva kao neizostavnog činitelja hrvatskog gospodarstva.
 
Predsjednik Obrtničke komore zagreb dr. sc. Mirza Šabić istaknuo je kako su u jeku pandemije i potresa zagrebački obrtnici su imali mnogo problema, no njihovo veliko srce bilo je još veće.
 
„Obrtnička komora Zagreb je sa svojim udruženjima pomogla sa preko 300 tisuća kuna stradale u potresu uz mnoge donacije i akcije koje još uvijek traju. Grad Zagreb i Zagrebačka županija izašle su nam u susret u vidu pomoći kako bi što lakše prebrodili novonastale probleme. Vjerujem da smo svojim radom i trudom dokazali da gradovi nisu duša koja čini razliku modernog i tradicije, ljubavi prema onom što obrtničke ruke mogu stvoriti“, kazao je Šabić.
 
Povodom obljetnice izdana je monografija čiji su autori Vlatko Čakširan, kustos muzeja u Sisku i Predrag Fleš.
 

Stranica