Obilježavanje Svjetskog dana močvarnih staništa

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56b1b85dd095c.jpg

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se u sutra, 2. veljače, pod motom 'Močvarna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo'.Ova tema je odabrana kako bi se naglasila velika važnost močvarnih područja za budućnost čovječanstva budući da ova područja imaju važnu ulogu u životu čovjeka te pružaju brojne usluge ekosustava.

'Močvarna područja staništa su brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Ona su iznimno važna za očuvanje biološke raznolikosti, ali i za ljude jer nam, primjerice, osiguravaju hranu i štite nas od poplava. Zato je važno očuvati ih, a njihovo korištenje temeljiti na načelima održivosti' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, tzv. Ramsarska konvencija.

Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve.

Močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50% svih močvarnih staništa u svijetu.

Vrijednost močvarnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma.

Poplavna područja uz obale nizinskih rijeka močvarna su područja koja imaju ključnu ulogu u sprečavanju poplava jer mogu prihvatiti velike količine vode koja prijeti naseljima i obradivim površinama.

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, parkovi organiziraju razne aktivnosti.

U Parku prirode Kopački rit Dan močvarnih staništa obilježit će se u suradnji s Osnovnom školom Bilje u utorak, 2. veljače, u 10:30 sati. Tada će čuvari parka učenicima 5. i 6. razreda te osnovne škole govoriti o važnosti močvarnih područja i predstaviti rezultate zimskog prebrojavanja ptica u parku.

U Parku prirode Vransko jezero u utorak, s početkom u 10 sati, održat će se radionica 'Skuhaj, posloži, odgovorno odloži' na kojoj će se učenike Srednje škole Biograd ugostiteljskog smjera podučiti pravilnom odvajanju otpada s naglaskom na biootpad. Učenici će, primjerice, naučiti kako kompostirati organski otpad. Za učenike obližnjih osnovnih škola Park organizira i 'Maskenbal ptica' u sklopu kojeg će u učionicama izrađivati maske ptica močvarica. Park će organizirati i stručni obilazak za mlade tijekom kojeg će moći fotografirati Vransko jezero, a ona ili onaj tko snimi najbolju fotografiju osvojit će nagradno putovanje u jedno od svjetskih zaštićenih močvarnih područja.

 



Stranica