Iskoristiti potencijal EU fondova za unaprjeđenje zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56b1b8cc93489.jpg

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas je na prvoj sjednici Vlade RH iznio ocjenu stanja u resoru i najavio koja su to otvorena pitanja čijem će se rješavanju odmah posvetiti. Dobrović je izrazio zadovoljstvo zatečenim stanjem u Ministarstvu, a naročito djelatnicima Ministarstva i njihovom motiviranošću za rad.

Osvrnuo se i na projekte čija se realizacija planira u narednom razdoblju kao i sredstva iz europskih fondova koja su na raspolaganju za zaštitu okoliša i prirode.

'Europski projekti su veliki potencijal. Iz Operativnog programa Zaštita okoliša za razdoblje od 2007. do 2013. godine u ovoj nam je godini za realizaciju preostalo oko 165 milijuna eura. Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekte iz područja zaštite okoliša imamo 650 milijuna eura' – rekao je ministar Dobrović.

To je ukupno 5,7 milijardi kuna iz EU fondova za projekte iz područja zaštite okoliša za čiju je provedbu direktno nadležno Ministarstvo. Uz to, i svi infrastrukturni projekti u Hrvatskoj koji su predviđeni za realizaciju europskim sredstvima 'moraju proći kroz Ministarstvo kako bi se ustanovila njihova sukladnost sa zaštitom okoliša'. Kako bi se taj opsežni posao mogao kvalitetno odraditi, a s obzirom na to da je u Ministarstvu u odnosu na sistematizaciju trenutno popunjeno 77% radnih mjesta, ministar Dobrović je poručio da će u narednom razdoblju biti potrebno povećati broj djelatnika.

Ministar se osvrnuo i na aktualna pitanja poput onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu te problematiku gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

'U Slavonskom Brodu se kontinuirano događa značajno prekoračenje parametara kvalitete zraka. Naše građane u tom kraju trebamo zaštititi i trebamo podići aktivnosti na rješavanju ovog problema na jednu višu razinu' – rekao je ministar Dobrović dodavši da će se o problematici onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu pripremiti pregled stanja i dosadašnjih aktivnosti te će uskoro predložiti daljnje korake koji će se poduzimati s ciljem rješavanja tog problema.

Gospodarenje otpadom ministar je ocijenio urgentnim problemom u Republici Hrvatskoj. Naglasio je kako mu je cilj što prije preusmjeriti razvoj Hrvatske ka resursno učinkovitom društvu, kako to nalaže i Europska unija, i za što na raspolaganju imamo značajna sredstva iz EU fondova.



Stranica