Najveće zaštićeno područje slavi rođendan

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55658fcd3f07f.jpg

„Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit naša su dva zaštićena područja velike biološke raznolikosti. Zbog svojih prirodnih ljepota privlače brojne sugrađane i goste, a ljubiteljima aktivnog odmora pružaju različite mogućnosti od šetnje poučnim stazama do alpinističkih aktivnosti. Rođendani parkova uvijek su prilika da se podsjetimo na prirodna bogatstva kojima obiluje Hrvatska te na važnost njihova očuvanja. Zato ulažemo u posjetiteljsku infrastrukturu kako bismo omogućili održivi razvoj parka ali i šire regije.“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom rođendana NP Sjeverni Velebit i PP Velebit koji se obilježavaju 28. i 29. svibnja.

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Reljefno i vegetacijski obuhvaća najznačajniju planinu Hrvatske koja je zbog svojih prirodnih vrijednosti i značaja za očuvanje biološke raznolikosti 1978. godine uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a, a od 1981. godine prostor Velebita proglašen je parkom prirode.

Zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, pojedini uži dijelovi Velebita posebno su izdvojeni i obuhvaćeni odgovarajućim kategorijama zaštite. U južnom dijelu planinskog niza 1949. osnovan je Nacionalni park Paklenica, a 1999. u sjevernom dijelu planinskog niza osnovan je Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Nacionalni park Sjeverni Velebit osmi je i najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj. Prostor sjevernog Velebita pravi je mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama čije se bogatstvo još otkriva. Upravo je raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza bila razlogom proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Park obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja, strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba – nalazište endemične biljke hrvatske sibireje, te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa unutar kojega se nalazi i poznati Velebitski botanički vrt proglašen spomenikom parkovne arhitekture.

S ciljem razvoja posjetiteljske infrastrukture u NP Sjeverni Velebit izgradit će se novi Centar za posjetitelje Krasno čija vrijednost iznosi 31 milijun kuna. Projekt će sa 29,6 milijuna kuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., što iznosi 95% njegove vrijednosti. Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Sjeverni Velebit te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Početak radova očekuje se početkom kolovoza, a završetak krajem 2016.

Cilj je sagraditi prepoznatljiv i moderan centar za posjetitelje koji će omogućiti kvalitetniju prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Sjevernog Velebita i turističkih sadržaja čitave Ličko-senjske županije.

Pored toga, Ministarstvo na područjima ovih parkova provodi još nekoliko projekata. U NP Sjeverni Velebit u tijeku je rekonstrukcija Pastirskih stanova na Lubenovcu i Alanu. Cilj je očuvati kulturnu baštinu i poboljšati uslugu posjetiteljima koji će moći doživjeti tradicionalan način života pastira na ovom području. Projekt je vrijedan preko 6 milijuna kuna, a završetak radova se očekuje početkom 2016.

U Parku prirode Velebit uskoro kreće rekonstrukcija i uređenje dijela Premužićeve staze na potezu od Baških Oštarija do skretanja za Ograđenicu. Premužićeva staza smatra se pravim remek djelom graditeljstva jer je građena u kamenu suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita. Vrijednost projekta je preko 2 milijuna kuna, a dovršetak radova se očekuje u listopadu. Kako bi se posjetiteljima olakšalo snalaženje na stazi, u izradi je mobilna aplikacija koja će na zanimljiv i interaktivan način posjetitelje upoznati s glavnim vrijednostima Parka.

Povodom rođendana u NP Sjeverni Velebit u četvrtak, 28.05. svi individualni posjetitelji imati će slobodan ulaz u park, a za vikend, 30. i 31. 05. biti će organizirana besplatna vođenja "Stazom zviri" i Velebitskim botaničkim vrtom.

Park prirode Velebit, u petak, 29. 05. u Gospiću organizira radionice za djecu, a učenici OŠ Gračac posjetiti će Cerovačke špilje i sudjelovati u radionici „Tko su rangeri i što rade“.

 



Stranica