Ministri odobrili EU-ovu ratifikaciju Pariškog sporazuma

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57ee566b73de2.jpg

'U potpunosti podržavamo Pariški sporazum koji, kao povijesni globalni dogovor o klimatskim promjenama, predstavlja prekretnicu u provedbi zajedničkih mjera smanjenja emisije stakleničkih plinova na globalnoj razini. Pariški sporazum uspjeh je za svijet i ujedno potvrda europskog puta prema gospodarstvu s niskim razinama ugljika i otpornim na utjecaje klimatskih promjena. Hrvatska je spremna provoditi dogovorene mjere te je započela s pripremom dokumentacije potrebne za proceduru postupka ratifikacije Pariškog sporazuma' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš u Bruxellesu.

Glavna tema sastanka Vijeća Europske unije za okoliš je ratifikacija Pariškog sporazuma, globalnog sporazuma kojim se nastoji doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Ministri EU-a na današnjem sastanku donijeli su povijesnu odluku kojom su odobrili ratifikaciju Pariškog sporazuma u ime Europske unije. Time se Pariški sporazum dovodi vrlo blizu stupanju na snagu. Kada ratifikaciju sljedeći tjedan odobri Europski parlament, EU će moći deponirati svoj ratifikacijski instrument prije nego se dovrše nacionalni ratifikacijski postupci u državama članicama.

Pariški sporazum ima dugoročni cilj u pogledu stakleničkih plinova u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od 2º u odnosu na predindustrijsku razinu, povećanje sposobnosti prilagodbe na štetne utjecaje klimatskih promjena te osiguranje pritoka financijskih sredstava ka niskim emisijama stakleničkih plinova i razvoja koji ne utječe na klimatske promjene.

Pariški sporazum će stupiti na snagu tridesetog dana od dana na koji najmanje 55 država stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) koje odgovaraju za najmanje 55% procijenjenih globalnih emisija stakleničkih plinova položi svoje isprave o ratifikaciji. Do danas je 28 država stranaka UNFCCC-a sa ukupnim emisijama stakleničkih plinova od 39,08% ratificiralo Pariški sporazum.

Europska komisija želi da i Europska unija, odnosno njene države članice, što je prije moguće ratificiraju Pariški sporazum te je izrađen je Nacrt odluke Vijeća o sklapanju Pariškog sporazuma u ime Europske unije, a koji Hrvatska podržava.



Stranica