Dodijeljene nagrade i priznanja za najbolje projekte u zaštiti okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57fcd8c67bc2b.JPG

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović uručio je danas nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija. Dobitnici nagrada i priznanja su izabrani na javnom natječaju Ministarstva zaštite okoliša i prirode na koji su se mogli prijavljivati projekti iz područja zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i promicanja održivog razvoja.

'Kako bismo omogućili održivi razvoj bitan je angažman cijelog društva, svakog pojedinca, institucije, udruge ili poduzetnika koji će se u svom djelovanju odgovorno odnositi prema okolišu. Ovdje bih posebno istaknuo važnost djelatnika koji rade u obrazovnom sustavu i njihovom potencijalu u promicanju vrijednosti zaštite okoliša i obrazovanju za održivi razvoj. Stoga smo ove godine kroz javni poziv pokušali prepoznati najbolje u kategoriji poslovnog sektora, jedinica regionalne i lokalne samouprave, civilnog sektora i među djelatnicima u odgojno-obrazovnim institucijama. Odabrani su najbolji za 2016. godinu te se nadamo da će i drugi u Hrvatskoj biti nadahnuti ovim primjerima' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Dodjela nagrada održana je u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je predsjednik, akademik Zvonko Kusić, poručio da HAZU kao najviša hrvatska znanstvena, umjetnička i kulturna institucija ima zadaću promicati najviše vrijednosti nacije te čuvati nacionalni identitet, čiji dio je i okoliš.

'Hrvatska akademija je zadnjih godina poduzela niz aktivnosti s ciljem očuvanja okoliša i zaštite prirode' - dodao je akademik Kusić. Spomenuo je da je Akademija osnovala Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa koji je nedavno objavio knjigu Hrvatska prirodna bogatstva s popisom i analizom svih prirodnih bogatstava i resursa Hrvatske.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je na temelju Zakona o zaštiti okoliša u travnju objavilo javni natječaj za postignute rezultate u zaštiti okoliša i promicanju održivog razvitka za 2016.godinu.

Nagrade i priznanja dodjeljuju se za četiri područja – jedinice lokalne samouprave, udruge, pojedince u odgojno-obrazovnim institucijama te za poslovni sektor.

Poslovni sektor je, k tome, podijeljen u potkategorije - upravljanje, proizvod i usluge, proces i međunarodna poslovna suradnja, a svi koji su prijavili svoje projekte za jednu od te četiri potkategorije mogli su se prijaviti i za dodatnu kategoriju „poslovanje i bioraznolikost“. Treba istaknuti i da se finalisti za poslovni sektor odabrani na nacionalnoj razini imaju dalje pravo kandidirati za Europsku poslovnu nagradu za okoliš što također koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Na natječaj Ministarstva je ukupno pristiglo 45 prijava u svim kategorijama. Sedmeročlano povjerenstvo Ministarstva iz reda stručnjaka iz pojedinih područja zaštite okoliša razmotrilo je pristigle prijedloge te je donijelo odluku o dodjeli priznanja i nagrada.

DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA

  • JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE:

NAGRADA za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave:

Gradu Prelogu u suradnji s općinom Donji Kraljevec, Goričan, Sv. Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba (Međimurska županija) za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Donjeg Međimurja

Grad Prelog u suradnji sa šest općina Donjeg Međimurja (Donji Kraljevec, Goričan, Sv. Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba) potpisali su pristupnicu međunarodnoj strategiji Zero Waste 2020. u veljači 2016.g. u cilju da količinu otpada smanje sa 98 kg po stanovniku na 50 kg do 2020. godine. Osim saniranog odlagališta u Goricama u Prelogu, unaprijedili su sakupljanje otpada na kućnom pragu postavljanjem više vrsta kontejnera te organizirali sortirnicu korisnog otpada, kompostanu i Centar za ponovnu upotrebu predmeta skupljenih na glomaznom otpadu.

PRIZNANJE za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave:

Općini Semeljci (Osječko-baranjska županija) za uspostavu odlaganja otpada u skladu sa europskim standardima

Općina Semeljci je u proteklom razdoblju pokrenula više mjera za održivo gospodarenje otpadom na području općine. Tako je sanirala i zatvorila jedno odlagalište komunalnog otpada dok se na drugo odlagalište odlaže samo otpad iz zelenih spremnika. Količina otpada je smanjena za 70% te se odvaja na kućnom pragu, kontrolira, sortira i reciklira u skladu s europskim propisima.

PRIZNANJE za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave:

Gradu Novska (Sisačko-moslavačka županija) za uspostavu modernog sustava prikupljanja otpada

Grad Novska je poduzimao razne mjere u svrhu edukacije o zaštiti okoliša te je nabavljena komunalna oprema za gospodarenje otpadom: malo komunalno vozilo, sjeckalica granja i oprema za odvojeno prikupljanje otpada. Od kontejnera u obliku životinja do spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (papir, plastika, komposteri). U tijeku je čipiranje kanti radi elektronske evidencije otpada zbog učinkovitije kontrole i sustava naplate stvarnog odvoza čime se građani potiču na odvajanje otpada. U suradnji sa Hrvatskim agronomskim društvom organizirana je također dvodnevna edukacija o održivoj uporabi pesticida za članove OPG-ova i poljoprivrednike.

  • UDRUGE:

NAGRADA za doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja:

Zagrebačkom speleološkom savezu iz Zagreba za uklanjanje otpada iz podzemlja te uključivanje podataka o onečišćenim speleološkim lokacijama u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske

Zagrebački speleološki savez je nositelj volonterske inicijative 'Čisto podzemlje' čiji osnovni cilj je osvijestiti javnost i državne institucije o problemu divljih deponija otpada koji se nalaze u krškom podzemlju Hrvatske, što je do sada gotovo bilo zanemareno. U dubokim slojevima krša nalaze se podzemni spremnici koji se pune pitkom vodom upravo kroz špilje i jame te otpad ugrožava kvalitetu te vode. Zagrebačkom speleološkom savezu je uspjelo angažirati različite dionike kroz volontersku akciju uklanjanja otpada iz špilja i jama (MUP, vatrogasne postrojbe, HGSS). Također se doprinijelo da se ova tema uvrsti u novi Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske zbog svoje specifičnosti.

PRIZNANJE za doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja:

Udruzi Žmergo iz Opatije za akcije čišćenja otpada i izrade karata divljih odlagališta

Udruga Žmergo iz Opatije poznata je po tome što je pokrenula nacionalnu kampanju pod nazivom Zelena čistka - jedan dan za čist okoliš, što je najveći ekološki i volonterski projekt u Hrvatskoj. Od početka 2012. g. uključuje se sve više volontera u akcije s ciljem pravilnog odvajanja otpada i čišćenja okoliša. Građani imaju mogućnost prijave divljih odlagališta na Zeleni telefon i nadopunjavanja mapa divljih odlagališta otpada u prirodi uz kratki opis sadržaja odloženog otpada.

PRIZNANJE za doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja:

Ekološkoj udruzi Krka iz Knina za oporabu igračaka u okviru Eko knjižnice igračaka

Osim edukacije djece i odraslih o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom i recikliranja, Ekološka udruga Krka doprinosi uštedi u kupovini igračaka i stvaranju dodatnih sadržaja za djecu Knina. Eko knjižnica Knina je otvorena 2014. godine nakon čega je otvorena slična knjižnica i u Zagrebu. Članstvo je besplatno uz uvjet da se donese jedna igračka pa tako imaju već 200 članova. Planira se i postavljanje spremnika za odlaganje igračaka na tri lokacije u Kninu.

  • POJEDINCI U ODGOJNO-OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA:

NAGRADA za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu:

Violeti Pranjić, dipl. učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Gola, područna škola Gotalovo (Koprivničko–križevačka županija) za skupljanje starog papira, čepova od plastike i promoviranje biciklizma

Učiteljica Violeta Pranjić već 15 godina radi u područnoj školi Gotalovo, u općini Gotalovo koja je četiri godine su u samom vrhu Hrvatske po količini sakupljenog papira što je rezultat i njenog izuzetnog angažmana za kojeg je već dobila brojne nagrade. U suradnji sa mještanima općine organizirala je projekt 'Biciklirajmo mi u obitelji svi' u cilju smanjenja onečišćenje zraka. Pokrenut je i projekt 'Od vrta do stola' u okviru kojeg će se postaviti plastenici te uzgajati povrće i voće uz preradu istog. Osim učešća u sakupljanju papira organizirala je akciju skupljanja plastičnih čepova. Sredstva koja su se kroz ovakve akcije skupila ulagana su u područnu školu Gotalovo.

PRIZNANJE za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu:

profesorici Ireni Tišljar iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac (Koprivničko–križevačka županija) za promicanje ekologije i održivog razvoja

Profesorica biologije i kemije Irena Tišljar kao profesorica savjetnica popularizira održivi razvoj i ekološke projekte u gimnaziji, ali i u okolnim školama. Poticala je odvojeno prikupljanje otpada, skupljanje starog papira i tkanina, sadnju stabala i ukrasnog bilja, izradu prirodnih kozmetičkih preparata i sapuna. Provodila je edukaciju učenika i odraslih iz ekologije i održivog razvoja. Četiri godine je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo iz Koprivnice radila uzorkovanje zraka na prisutnost žive u đurđevačkom području zbog neposredne blizine Centralne plinske stanice Molve na kojoj je obrađuje prirodni plin.

PRIZNANJE za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu:

Valentini Jugović, učiteljici iz Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana (Sisačko–moslavačka županija) za doprinos obrazovanju u zaštiti okoliša.

Učiteljica prirode i biologije je koordinator međunarodnih eko škola i voditelj učeničke zadruge 'Tena'. U projekte uključuje učenike i širu lokalnu zajednicu općine Lipovljani. Vodila je i sudjelovala u nekoliko projekata Divlja odlagališta – rane na pejzažu općine Lipovljani , Bunari - spomenici pitke vode u slavonskom dvorištu, Ekološka proizvodnja – izazov i budućnost našeg zavičaja, Žarulje sa žarnom niti odlaze u zaborav, Od lana do ponjave, Školski arboretum – mjesto igre, učenja i zabave, Zeleni Lipovljani, Tenine staze i Kisele kiše.

  • POSLOVNI SEKTOR:

PRIZNANJE za poslovni sektor za kategoriju upravljanje: 

GKP – Komunalac d.o.o. iz Koprivnice (Koprivničko-križevačka županija) za unapređenje sustava upravljanja kako bi se smanjio okolišni otisak organizacije

Uvođenjem novih tehnologija, aplikacija i moderniziranih implementacija u poslovanje, GKP – Komunalac je značajno pridonio očuvanju okoliša. Nabavkom dvokomornog vozila, 'pametnih' spremnika za odlaganje otpada, spremnika za opasni otpad, novog roto-sita te 500 besplatnih plastičnih kontejnera, napravili su značajni pomak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. Od 1. srpnja 2016. g. 276 stanova iz koprivničkog Zelenog kvarta koristiti će nove spremnike za otpad sa otpadomjerom i RFID karticom, a svi zeleni otoci imati će senzore sa dojavom o popunjenosti ¾ spremnika. Ovakvim unapređenjem sustava upravljanja tvrtke doprinosi se smanjenju ukupnog okolišnog otiska tvrtke.

 

 

 



Stranica