Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastavlja s reformama ustroja tvrtki s javnim ovlastima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/558a7afd39eb9.png

„Ova Vlada je pokrenula reforme koje su nužne za gospodarski oporavak zemlje što je naš prioritet. Jedna od mjera koju provodimo je i odluka o smanjenju broja agencija, zavoda i fondova čime nastavljamo s politikom racionalizacije. U resoru zaštite okoliša krenuli smo s provođenjem akcijskog plana za provedbu te odluke. U manje od dva mjeseca od donošenja akcijskog plana pokrenuli smo osnivanje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Agencija će objediniti Državni zavod za zaštitu prirode i Agenciju za zaštitu okoliša. Time će se unaprijediti kvaliteta praćenja stanja i zaštite okoliša i prirode ali i provođenje resornih projekata“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom današnjeg usvajanja Uredbe o osnivanju Hrvatske agencije za okoliš i prirodu na sjednici Vlade RH.

Vlada je početkom svibnja donijela Akcijski plan za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Planom se planira smanjenje broja agencija, zavoda, fondova i drugih javnih institucija sa 57 na 48. Vladinom Uredbom osnovana je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu koja će preuzeti sve funkcije AZO-a i DZZP-a.

Objedinjavanjem zavoda i agencije unaprijedit će se kvaliteta praćenja stanja okoliša i zaštite prirode. Poboljšat će se koordinacija službi koje rade na praćenju stanja i zaštite okoliša i prirode. Uz to, lakše će se oformljivati timovi koji provode resorne projekte te više neće biti dupliranja čime će se povećati radna efikasnost. Objedinjavanjem općih službi, poput nabave, omogućit će se još kvalitetnije upravljanje resursima kojima će agencija raspolagati.

Ustrojstvo nove Agencije uredit će se Statutom uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a Vlada će na prijedlog Ministarstva imenovati privremenog ravnatelja. Nakon toga nova Agencija upisat će se u Sudski registar, kada s radom službeno prestaju AZO i DZZP.

Provedbu Akcijskog plana nadzire vladino Povjerenstvo za provedbu racionalizacije sustava agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Planom je zacrtano da se odluka o smanjenju broja agencija, zavoda i fondova provede do konca 2015. Smanjenje se provodi u resorima gospodarstva, poljoprivrede, zaštite okoliša, prometa, zdravstva, regionalnog razvoja te znanosti i obrazovanja. U prvom će se krugu broj državnih agencija smanjiti za njih devet.



Stranica