Kako pomiriti investicije i zaštitu okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/558a59bd4fcac.jpg

„Pomiriti investicije sa zaštitom okoliša jedan je od najvećih izazova današnjice. Bez ulaganja nema gospodarskog rasta i novih radnih mjesta, ali pri tom moramo voditi računa o zdravlju građana te zaštiti okoliša. Važno je da o toj temi razgovaramo otvoreno kako bi došli do optimalnih rješenja. Stoga pozivam stručnjake iz svih sektora uključenih u izrade studije utjecaja na okoliš da svoja iskustva iz tog područja predstave stručnoj i široj javnosti“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavivši 2. Regionalnu konferencije o procjeni utjecaja na okoliš koja će se u rujnu održati u Novom Vinodolskom.

Konferenciju organizira Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj organizatora je da se na konferenciji predstave iskustva profesionalaca, znanstvenika, nevladinih organizacija, gradova, investitora i drugih koji su uključeni u izradu studija procjene utjecaja na okoliš. Svoja iskustva mogu predstaviti svi zainteresirani a rok za prijavu radova je 30. lipanj. Prijave idu preko web stranice Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša.

U praksi je, naime, često narušen odnos između dionika u postupku procjene utjecaja na okoliš što dovodi do usporavanja cijelog procesa. Posljedica toga je i sporija realizacija investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. Stoga je jedan od glavnih zadataka konferencije ukloniti komunikacijske barijere te povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana. A to je moguće ostvariti jedino poštovanjem stručnih znanja i najbolje prakse.

Procjena utjecaja na okoliš obuhvaća mnoga područja pa je konferencija podijeljena u pet cjelina: strateška procjena utjecaja na okoliš, procjena utjecaja na okoliš, zaštita prirode i održivo korištenje prirodnih resursa, sudjelovanje javnosti te zaštita okoliša i financiranje projekata.

Prva Regionalna konferencije o procjeni utjecaja na okoliš održana je u rujnu 2013. te je privukla veliku pozorno stručne i opće javnosti. U radu konferencije sudjelovali su stručnjaci, investitori, znanstvenici te predstavnici nevladinih udruga, gradova i državnih tijela iz deset država šire regije.

Više informacija moguće je pronaći na sljedećem linku: http://www.huszpo-konferencija.com/



Stranica