Ministar Zmajlović s ministrima za okoliš EU-a u Milanu o novim mogućnostima zapošljavanja kroz otvaranje zelenih radnih mjesta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aa762dbe0a.jpg

'Ovo je prvi puta da ministri okoliša i ministri rada zajedno osmišljavaju mjere koje će dovesti do zapošljavanja kroz otvaranje zelenih radnih mjesta. Bez dvojbe smo se složili da je prijelaz na zeleno gospodarstvo velika prilika za stvaranje novih radnih mjesta. Postoji znatan potencijal za stvaranje novih radnih mjesta u brojnim sektorima, primjerice u dobivanju energije iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti, upravljanju otpadom i vodama. Postizanjem novih ciljeva o kojima razgovaramo, samo u sektoru otpada procjenjuje se da bi se stvorilo 580.000 novih radnih mjesta, Europa bi bila konkurentnija i smanjila bi se potražnja za skupim, rijetkim resursima. Pored poslova u poljoprivredi, turizmu, energetici, za Hrvatsku ovakav pristup znači stvaranje prostora za zapošljavanje mladih ljudi s drukčijim znanjima i otvaranje potpuno novog sektora.' – ističe ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon rasprave o razvoju zelenog gospodarstva na Vijeću ministara za okoliš EU-a.

Dvodnevni neformalni sastanak Vijeća ministara za okoliš EU-a završio je danas u Milanu, a ključna tema o kojoj su ministri raspravljali bila je unaprjeđenje zelenog gospodarstva u Europskoj uniji, odnosno, kako što bolje povezati i ojačati zeleni rast i nove mogućnosti zapošljavanja.

Europska komisija nedavno je objavila paket mjera koje se odnose na cirkularnu ekonomiju, koje uključuje najavljenu reviziju zakonodavstva o otpadu, te zeleni rast i zapošljavanje. Ministri za okoliš održali su po prvi put i zajedničku sjednicu s ministrima rada na kojoj se razgovaralo upravo o međusobnoj povezanosti zelenog rasta i zapošljavanja te su iznijeti konkretni prijedlozi i primjeri kako zelena politika može biti pokretač rasta i stvaranja novih radnih mjesta.

Na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš raspravljalo se i o klimatskim promjenama u kontekstu EU klimatsko-energetskog paketa do 2030. godine.

Ministri su razmijenili stajališta o tekućim pregovorima vezanima uz klimatsko-energetski paket s ciljem da se postigne konsenzus između država EU-a. Okvirom za klimatsku i energetsku politiku Europska komisija predlaže, između ostalog, da se do 2030. godine u EU smanje emisije stakleničkih plinova za 40% ispod razine iz bazne 1990. godine.

Ministar Zmajlović na marginama neformalnog sastanka Vijeća ministara za okoliš EU-a sastao se s Gianlucom Galettiem, ministrom okoliša i zaštite kopna i mora Republike Italije. Dvojica ministara istaknuli su važnost zajedničke suradnje u zaštiti okoliša, posebice Jadranskog mora.



Stranica