Kraju se bliži jedan od najvećih projekata čišćenja okoliša u Hrvatskoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aa8ee12d8a.jpg

'Zahvalio bih stanovnicima Gunje, Rajeva Sela, Račinovaca, Strošinaca, Đurića i Posavskih Podgajaca, jer su u trenucima najveće osobne tragedije smogli snage poslušati upute o odvajanju otpada i time nam omogućili da angažirane službe brže i lakše otpad prevezu u reciklažna dvorišta, odvoje i zbrinu. Zahvaljujem i svim građankama i građanima Županje koji su u trenucima pojačane aktivnosti na odlagalištu u Županji pokazali solidarnost i razumijevanje za susjeda u nevolji. Da ne ostane samo na lijepim riječima zahvale, Fond je preuzeo troškove vezane uz sanaciju odlagališta u visini 80%. Iza nas je jedna od najsloženijih operacija čišćenja okoliša ikada koju je provela Vlada RH.' – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju rezultata Plana sanacije poplavljenih područja.

Plan sanacije poplavljenih područja donio je na inicijativu ministra Zmajlovića Stožer za sanaciju i obnovu 26. svibnja, a provodi se od 3. lipnja. Financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 50 milijuna kuna za što je osigurana i potvrda Vlade RH. Plan će se provoditi do 1. rujna, a službe na terenu dosad su odvezle glavninu otpada s ulica i dvorišta građana, prema procjenama preko 90% koji je ostao nakon poplava. 'Do 15. srpnja prikupljeno je 68.487 m3 otpada. Da dobijemo sliku o kakvoj količini se radi, taj bi otpad u potpunosti ispunio zgradu HNK-a u Zagrebu.' – slikovito je stanje na terenu predočila Aleksandra Čilić, načelnica sektora za zaštitu okoliša u Fondu.

Plan provodi stotinjak ljudi na terenu, uključujući službenike Ministarstva i Fonda te lokalna komunalna poduzeća i ovlaštene tvrtke angažirane od strane Fonda. U potrebi je na vrhuncu akcije bilo 59 teških kamiona, 28 utovarnih strojeva i 3 mobilne drobilice. Lokalne komunalne tvrtke nisu raspolagale tom mehanizacijom te su je Ministarstvo i Fond pribavili u rekordnom roku. Od 3. lipnja do 15. srpnja kamioni su odvozili 5.176 ture od domova građana do četiriju privremeno uspostavljena reciklažna dvorišta u Vrbanji, Drenovcima, Gunji i Rajevom Selu prevozeći otpad. Kad bi ti kamioni stali u kolonu ona bi bila duga 40 kilometara.

Nakon odvajanja električnog i elektroničkog otpada – primarno oštećenih kućanskih aparata i manjih uređaja, krupnog otpada i metala, koji preuzimaju ovlaštene tvrtke, ostatak otpada se usitnjavao i prevozio do odlagališta u Županji u 1.368 vožnji. Usporedbe radi, u tom bi periodu u redovnim okolnostima na potonje odlagalište u prosjeku stiglo oko 380 vožnji. Službe su sakupile 141t EE otpada, dok se na području Vukovarsko-srijemske županije godišnje u prosjeku skupe 432 tone. Na odlagalište u Županju je dovezeno ukupno 12.734 tone otpada. 'Kako bi se osiguralo gospodarenje otpadom na najsuvremeniji način, Fond je preuzeo izgradnju potrebnih kazeta na županjskom odlagalištu i povećao sudjelovanje Fonda na 80% odnosno 7 milijuna kuna što će zasigurno biti dobra vijest za gradski proračun i još jedan oblik zahvale Županjcima na solidarnosti koju su pokazali. Ta investicija bila je planirana i ranije, no zbog hitne situacije u njenu se realizaciju krenulo odmah. 80% posto sredstava osigurao je Fond, dok je ranijim planom bilo predviđeno učešće Fonda od 60 posto. Županjsko odlagalište u ovom trenutku je najsuvremenije u Hrvatskoj s najvišim standardima zaštite okoliša. Dva milijuna kuna osigurano je za sanaciju odlagališta u Gunji koje će se po kraju radova zatvoriti. Fond će tu investiciju financirati u 100-postotnom obujmu, umjesto ranije predviđenih 80%.' – istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'Iznimno sam ponosan da smo i u ovakvim situacijama katastrofe mogli našim sugrađanima osigurati brzu i efikasnu pomoć. A važno je, naravno i da smo pri tome uspjeli provesti najviše standarde u gospodarenju otpadom, da smo uspjeli osigurati odvojeno prikupljanje i recikliranje i pokazali da je to itekako moguće.' – naglasio je ministar Zmajlović.

'Uspostavljen je potpuni sustav u kojem je broj ljudi, količina mehanizacije i intenzitet radova premašio sve s čime smo se mi u svojem poslovanju dosad susretali. S kolegama iz Fonda uspostavili smo detaljan nadzor i vođenje očevidnika o nastanku i tijeku otpada, da tako kažem, skinuli s leđa komunalnih tvrtki a sve kako bismo osigurali da u svakom trenutku imamo točan pregled i pouzdan podatak što je prikupljeno, tko preuzima i kuda ide ostatak. Ovo je neprocjenjivo iskustvo za cijeli tim upravo zbog brzine reakcije i postignutih rezultata. Drago mi je da smo ljudima koji su u nekoliko sati izgubili sve što su u životu mukotrpno stvarali barem u jednom segmentu uspjeli maknuti teret s leđa.' – istaknuo je pomoćnik ministra Goran Heffer koji je posljednjih mjesec dana po nalogu Ministra svoj ured u Zagrebu zamijenio Županjom i Vrbanjom te uz glavnu inspektoricu zaštitu okoliša, Jasnu Paladin Popović i 16 djelatnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osobno sudjelovao u sanaciji otpada.

'Podaci koje smo vodili na dnevnoj bazi pokazuju da je vrhunac akcije bio 20. lipnja i da su količine prikupljenog nakon toga počele znatno opadati. Po našoj procjeni, do 15.7. prikupljeno je preko 90% nastalog otpada. Sustav prilagođavamo stanju na terenu te će stoga s 31. srpnjem skupljanje otpada preuzeti komunalna društva a do tada ovlaštene tvrtke koje su dodatno bile angažirana na provedbi, dostupne su na poziv', rekla je glavna inspektorica za okoliš Jasna Paladin Popović.

Kraj provedbe Plana planira se za 1. rujna, a sanacija odlagališta u Gunji koja počinje u srpnju biti će zaključena u roku od 120 dana čime će kraju doći jedan od najopsežnijih projekata zaštite okoliša i odvoza otpada na tlu Hrvatske.



Stranica