Ministar Horvat u Bruxellesu predstavio hrvatske prioritete predsjedanja Vijećem EU

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/COMPET_Bruxelles naslovna.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkurentnost (COMPET) koje je 28. studenoga 2019. održano u Bruxellesu. Teme sastanaka obuhvatile su raspravu o vanjskoj dimenziji konkurentnosti Europske unije i udruženim tužbama. Raspravljao se i o dokumentu koje je pripremilo Finsko predsjedništvo uz aktivno sudjelovanje država članica o poboljšanju digitalizacije EU turističkog sektora te u svezi boljih propisa.

Ministar je u okviru zasebne točke dnevnog reda predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU te posebice prioritete rada u okviru formacije Vijeća za konkretnost s pregledom planiranih događaja u prvoj polovici 2020.

“Program hrvatskog predsjedanja zasnovan je na četiri prioriteta. Europa koja se razvija s usmjerenjem na održiv i uključiv rast, Europa koja povezuje usmjerena na prometnu, energetsku i digitalnu povezanost, Europa koja štiti svoje građane kroz jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti i sveobuhvatni pristup migraciji, te Europa koja je utjecajna, kako u svom susjedstvu tako i na globalnoj razini, podržavajući pritom daljnje proširenje EU-a”, rekao je ministar Horvat. Iskoristio je ovu priliku i kako bi pohvalio dosadašnji rad finskog predsjedništva, kao i rumunjskog prije toga, koji su uspješno potaknuli rad po onim temama istaknutim zajedničkim Trio programom.

“Jedinstveno unutarnje tržište, digitalno gospodarstvo, zajednička industrijska politika, bolji i jednostavniji propisi, turizam i nova strategija za malo i srednje poduzetništvo teme su o kojima ćemo raspravljati tijekom prvih 6 mjeseci 2020. godine”, objasnio je ministar.

Tijekom radnog ručka razgovaralo se o budućim EU politikama za poboljšanje poslovanje malog i srednjeg poduzetništva. Istaknuto je kako je uvažavanje načela „počnimo od najmanjih“ najvažniji preduvjet za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva.



Stranica