Državna tajnica Mikuš Žigman na 4. Danima bioekonomije Baden-Württemberga

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/4_Biooekonomietag_Zigman2©BIOPRO naslovna.jpeg
Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, na poziv državne tajnice Ministarstva gospodarstva, rada i stanovanja Baden-Württemberga Katrin Schutz i državne tajnice Ministarstva poljoprivrede Baden-Württemberga Friedlinde Gurr- Hirsch,  27. i 28. studenog 2019. sudjelovala je na 4. Danima Bioekonomije Baden-Württemberga.

Prvog dana, 27. studenog, za sve su sudionike bili su organizirani posjeti istraživačkim laboratorijima, akademskim institucijama i tvrtkama s ciljem prikazivanja primjera dobre prakse u području bioekonomije.

Državna tajnica Mikuš Žigman je na prijemu, organiziranom od strane državne tajnice Schutz i državne tajnice Gurr- Hirsch, napomenula kako Hrvatska, zajedno s Baden-Württembergom, od 2011. uspješno koordinira Prioritetnim područjem 8 Dunavske strategije  te naglasila kako smo “kroz poticanje suradnje i razmjenu iskustava između tvrtki, znanstvenih institucija i javnog sektora uspjeli povećati konkurentnost i pojačati sposobnosti  malih i srednjih poduzetnika u Dunavskoj regiji”. Kao jedna od poveznica suradnje znanstvenih institucija i gospodarstva je i područje bioekonomije te je potrebno poseban fokus staviti na formiranje uspješnih transnacionalnih lanaca vrijednosti“, naglasila je državna tajnica Mikuš Žigman.

Državna tajnica Schutz u svom je obraćanju posebno istaknula kvalitetno partnerstvo dvaju Ministarstva u koordiniranju Prioritetnim područjem 8 Dunavske strategije naglasivši kako je suradnja prilično izazovna jer je jedna od najvidljivijih karakteristika Dunavske regije nejednaka razina gospodarskog razvoja te nedovoljno poznavanje naših međusobnih kompetencija i potreba. U posljednje tri  godine, prema riječima njemačke državne tajnice, Baden-Württemberg i Hrvatska uspjeli su izgraditi snažnu mrežu gospodarskih dionika i promotora uspješnog poslovanja kroz različite aktivnosti Prioritetnog područja 8 Dunavske strategije.„Bioekonomija ima velik inovativni potencijal, što u konačnici može biti važno za nacionalna gospodarstva, ali iza gospodarstvo na razini EU“, zaključila je državna tajnica Schutz te posebno naglasila kako je potrebno dodatno umrežavanje, kako na nacionalnoj i regionalnoj, tako i na transnacionalnoj razini.

Drugog dana događanja, državna tajnica Mikuš Žigman nazočila je svečanom otvaranju konferencije povodom 4. dana Bioekonomije Baden-Württemberga te tom prigodom zahvalila na pozivu i prilici da hrvatska delegacija bude prisutna na ovom važnom događaju, naglasivši  važnost hrvatskog i njemačkog partnerstva u koordiniranju Prioritetnim područjem 8 Dunavske strategije.

Državna tajnica Mikuš Žigman kratko je osvrnula na aktualno hrvatsko predsjedanje Dunavskom regijom, koje je u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva vanjskih poslova, ali i posebno naglasila važnost sudjelovanja u transnacionalnim projektima koje se bave bioekonomijom.  Kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjelovalo u projektu DanuBiovalnet, kojemu je za cilj bilo pronaći nove i bolje načine za izradu i provedbu modernih regionalnih gospodarskih razvojnih politika baziranih na klasterima, a u smjeru stvaranja novih industrijskih lanaca vrijednosti i sektora u bio ekonomiji, državna tajnica Mikuš Žigman najavila je nastavak sudjelovanja Ministarstva u projektima, aktivnostima i procesima koje potiču razvoj konkurentnosti gospodarstva.

FOTO: BIOPRO

Stranica