Ministar Horvat sudjelovao na 23. međunarodnom gospodarskom forumu u St. Petersburgu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/MINGO_St.Petersburg (1).jpg
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u posjetu je Ruskoj Federaciji od 5. do 8. lipnja, gdje na poziv savjetnika Predsjednika Ruske Federacija Antona Kobyakova sudjeluje na 23. St. Petersburškom međunarodnom gospodarskom forumu (SPIEF 2019), koje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
 
U pratnji ministra Horvata su Veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Tomislav Car, predsjednik HGK Luka Burilović i potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.
 
SPIEF je u zadnjih dvadesetak godina postao jedna od vodećih svjetskih platformi za susrete pripadnika poslovne zajednice koje zanimaju gospodarska događanja u Rusiji i tržištima u razvoju. Ključna tema ovogodišnjeg Foruma je "Izrada Agende održivog razvoja". Program se sastoji od četiri tematska bloka: "Globalna ekonomija u traganju za ravnotežom", "Ruska ekonomija: postizanje nacionalnih razvojnih ciljeva", "Tehnologije oblikovanja budućnosti" i "ljudi na pravom mjestu".
 
U sklopu prve teme će sudionici raspravljati o pitanjima vezanim za trendove u međunarodnoj ekonomiji, ljudskom razvoju, okolišu i trgovini, s posebnim fokusom na zaštitu okoliša. Druga tema uključuje rasprave o ruskim gospodarskim projektima i njihovom potencijalu, a treća tema će razmotriti sva aktualna dostignuća u segmentu tehnologije i inovacija. U okviru četvrte teme, sudionici SPIEF-a će raspravljati o ulozi kulture u današnjem gospodarskom razvoju i utjecaju suvremenih tehnologija na ljudski život.
 
Susret s ruskim ministrima poljoprivrede i gospodarstva
 
Rusko tržište postaje sve primamljivije za naše poduzetnike, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog prilika koje im se nude. Iz tog razloga nam je bitno da ovdje sudjelujemo i da smo prisutni, vodimo bilateralne sastanke i pokušamo otvoriti vrata Hrvatske potencijalnim novim investitorima, kojih je ovdje iz godine u godinu sve više. Uz to, s Rusijom bilježimo rast ekonomske suradnje, a posjećuje nas i sve više turista, posebno nakon što su naši nogometaši prošle godine upravo ovdje u Rusiji ostvarili najveći uspjeh u povijesti osvojivši srebro, ali i velike simpatije cijele Ruske Federacije“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat, te dodao kako će ovaj posjet iskoristiti za susrete s ministrima Ruske Federacije. „S ruskim ministrom poljoprivrede Dmitrijem Patruševim već imamo kontinuirano dobru suradnju, posebno zbog činjenice da zajedno predsjedamo Međuvladinom komisijom za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između naših zemalja. Upravo je to dobar temelj za daljnji razvoj odnosa i realizacije potencijalnih poslovnih prilika, a o čemu ćemo dodatno razgovarati i s ruskim ministrom gospodarstva Maximom Oreshkinom“, najavio je ministar Horvat.
 
"Program foruma temelji se na temeljitoj analizi aktualnih trendova u razvoju svih sektora globalne ekonomije. Zahvaljujući radu stručnjaka, znanstvenika, stručnih i javnih udruga, rasprave u okviru poslovnog programa SPIEF-a godišnje postaju ključ za rješavanje najvažnijih problema globalnog razvoja. Zaključci iz razgovora Foruma potiču poslovne subjekte i Vladu da donesu odluke potrebne za postizanje ciljeva održivog razvoja", izjavio je Anton Kobyakov, savjetnik predsjednika Ruske Federacije
 
Pored ostalih visokih uzvanika, jedan od značajnijih gostiju je predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping, koji  od 5. do 7. lipnja boravi u službenom posjetu Rusiji.
 
Svake se godine na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava uz sudjelovanje predsjednika Ruske Federacije, okuplja više od 5.000 predstavnika političkih i poslovnih krugova, vodećih znanstvenika, javnosti i medija iz cijelog svijeta kako bi razmotrili ključna aktualna pitanja s kojima se suočavaju Rusija i svijet.
 
Prošlogodišnji Forum je posjetilo više od 17.000 sudionika iz 143 zemlje, a u okviru Foruma je potpisano 593 ugovora u ukupnom iznosu od 2.625 trilijuna rubalja (isključujući sporazume čiji je iznos komercijalna tajna).

Stranica