Ministar Habijan sastao se s ministricom energetike Kraljevine Belgije Tinne Van der Straeten

  • Slika /slike/Vijesti/2022/sastanak 3.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar Damir Habijan danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održao sastanak s ministricom energetike Kraljevine Belgije Tinne Van der Straeten. Uz ministra Habijana, na sastanku su sudjelovali, državni tajnik Ivo Milatić, predsjednika Uprave HEP-a Vice Oršulić te ravnateljica Uprave za energetiku Kristina Čelić. U pratnji ministrice energetike Kraljevine Belgije, sastanku su prisustvovali veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj NJ.E. William De Baets, diplomatska savjetnica ministrice Maria-Antoinetta Simons te zamjenik veleposlanika Dirk Breur.

Glavne teme sastanka odnosile su se na energetsku tranziciju, odnosno proizvodnju i prijenos zelene energije, vodik te nuklearnu energiju. Belgija je 1. siječnja ove godine preuzela predsjedanje Vijećem EU te se na sastanku razgovaralo i o prioritetima u okviru  belgijskog predsjedanja.

Tijekom sastanka je istaknut fokus Belgije na proizvodnju i transport električne energije na Sjevernom moru, a važna je i njena uloga u proizvodnji i transportu vodika. Obje strane su se složile kako Hrvatska ima velik potencijal za proizvodnju zelene energije, a Krk, kao ulazna točka za zeleni vodik, daje joj izuzetnu važnost na području jugoistoka Europe.

Ministrica Van der Straeten naglasila je glavnih šest prioriteta tijekom belgijskog predsjedanja Vijećem EU, a oni se odnose na obranu vladavine prava, demokracije i jedinstva, jačanje kompetitivnosti, provođenje zelene i pravedne tranzicije, jačanje društvene i zdravstvene agende, zaštitu ljudi i granica te promicanje globalne Europe.

Stranica