Ministar Habijan o trendu usporavanja inflacije

Slika /slike/Vijesti/2022/Ministar Habijan pressica 3.jfif
Kretanje inflacije u Republici Hrvatskoj bila je tema konferencije za medije koju je danas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja sazvao ministar Damir Habijan. Povod konferenciji za medije bila je objava podataka Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u prosincu stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila 4,5 posto u odnosu na prosinac 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, bila niža za 0,5 posto.
 
“Trend pada stope inflacije pokazuje da su svi vladini paketi pomoći koji su bili usmjereni zaštiti standarda građana i usporavanju inflacije dali rezultat. Najnoviji podaci su na tragu procjena Europske komisije prema kojima će Hrvatska u 2024. godini biti među tri zemlje s najnižom stopom inflacije u eurozoni, a za 2025. Europska komisija prognozira da će ta stopa, gledajući sve zemlje EU-a, u Hrvatskoj biti najmanja”, izjavio je ministar.

Ministar Damir Habijan, uz državnog tajnika Hrvoja Bujanovića, izrazio je zadovoljstvo trendom usporavanja inflacije: “Ako pogledamo zemlje EU-a u eurozoni, devet zemalja ima pad stope inflacije i Hrvatska je među tih devet”.

Stranica