Ministar Habijan poduzetnike Krapinsko-zagorske županije upoznao s aktivnostima Ministarstva

  • Slika /slike/Vijesti/slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja danas je službeno posjetio Krapinsko-zagorsku županiju te u gradu Krapini održao radni sastanak s poduzetnicima s područja županije. Tom prigodom ministar Habijan posjetio je i pogon tvrtke Jedinstvo Krapina d.o.o.

Na radnom sastanku s poduzetnicima, uz ministra Habijana, sudjelovali su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, gradonačelnik grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović te predsjednik HGK ŽK Krapine Anđelko Švaljek.

Okupljenim poduzetnicima ministar Habijan predstavio je trenutnu gospodarsku politiku Vlade Republike Hrvatske. Istaknuo je da, unatoč globalnim krizama i ruskoj agresiji nad Ukrajinom, brojke pokazuju da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Poglavito se to odnosi na rast BDP-a te smanjenje stope inflacije. Možemo zaključiti da je Republika Hrvatska među zemljama EU s najvećim gospodarskim rastom.

Ministar Habijan spomenuo je i trenutno aktualnu temu rasta plaća u državnom i javnom sektoru, a koji je osiguran zahvaljujući paketu Vlade RH u vrijednosti od 1,63 milijarde eura.

Nastavio je na temu važnosti energetske samodostatnosti kroz korištenje obnovljivih izvora energije te iskorištavanje geotermalnih potencijala RH. Kao primjer, naveo je vizionarski potez Vlade RH, odnosno odluku o izgradnji, a sad i proširenju kapaciteta LNG Terminala na Krku, zbog kojeg za Hrvatsku slobodno možemo reći da je postala međunarodno energetsko čvorište. Zaključno, dostupnost energije bitna je za sve građane, radilo se o kućanstvima ili poslovnim subjektima.

Ministar je istaknuo kako Vlada Republike Hrvatske od 2018. godine kontinuirano provodi administrativno rasterećenje gospodarstva te smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja s ciljem unapređenja poslovne i investicijske klime u Republici Hrvatskoj.

„Temeljem Akcijskih planova za administrativno rasterećenje gospodarstva do sada smo kumulativno proveli 356 mjera čime je ostvareno rasterećenje za gospodarstvo u iznosu od 247 mil. eura. Novi, peti Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva pripremljen je za usvajanje na Vladi Republike Hravtske s planiranim ukupnim rasterećenjem u iznosu većem od 265,4 mil. eura“, naglasio je ministar Habijan.

Govoreći o rasterećenju gospodarstva kroz smanjenje neporeznih davanja, ministar Habijan istaknuo je kako je provedbom Prvog Akcijskog plana usvojenim 2020. godine predviđeno ukupno 50 mjera rasterećenja, od kojih se 33 odnose na ukidanje ili smanjenje odabranih neporeznih i parafiskalnih davanja, a 17 na smanjenje naknada za stručne ispite.

„Zaključno s drugim kvartalom 2022. godine proveli smo svih 50 mjera iz Akcijskog plana i ostvarili ukupno rasterećenje gospodarstva u iznosu od 70,6 mil. eura. U prosincu 2023. godine usvojen je drugi Akcijski plan temeljem kojeg će se smanjiti neporezna i parafiskalna davanja za minimalno 132,7 mil. eura“, naglasio je ministar Habijan.

Nadalje, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenzivno radi na aktivnostima zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore u kategoriji parka prirode. Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. godine kroz inicijativu više saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika te dva župana. Proglašenjem parka prirode pridonijet će se očuvanju kvalitete života i zdravlja ljudi s područja Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, a kroz očuvanje seoskih domaćinstava, ublažavanje trenda depopulacije i iskorištavanje potencijala u turističke svrhe.

Poduzetnici su tijekom sastanka upoznati s ostalim aktivnostima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Županijske komore Krapina HGK. Također, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije d.o.o. Helena Matuša održala je prezentaciju „Invest in Zagorje“ naglasivši investicijske potencijale Hrvatskog zagorja.

Po završetku sastanka s poduzetnicima, ministar Habijan obišao je pogon tvrtke Jedinstvo Krapina d.o.o. gdje ga je predsjednik uprave Josip Mihalić sa suradnicima upoznao s poslovnim procesima tvrtke koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i ostalih proizvoda od metala i građevinarstvom.

„Danas sam svjedočio potencijalima kojima raspolaže Krapinsko-zagorska županija, a vjerujem da sam imao priliku vidjeti tek dio njih. Dijalog s poduzetnicima smatram izuzetno važnim te ću nastojati graditi dobar odnos i jačati suradnju. Vlada Republike Hrvatske svojim politikama prati globalna događanja i prilagođuje ih kako bi održala pozitivnu poduzetničku klimu i ojačala konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Nastavit ćemo pratiti i podupirati hrabre poduzetničke iskorake i poduzetnicima biti pouzdan partner“, zaključio je ministar Habijan.

 



Stranica