Kontinuiranim radovima i ulaganjima nastavlja se energetska tranzicija hrvatskih otoka

  • Slika /slike/Vijesti/2022/HOPS 2.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan službeno posjetio Krk gdje je obišao LNG terminal te radove na projektu zamjene podmorskih kabela 110 kV Krk-Cres-Lošinj.
 
Ministar Habijan je na lokaciji LNG Terminala održao sastanak s Ivanom Fugašom, generalnim direktorom LNG Hrvatska i suradnicima koji su ga upoznali sa svim ključnim elementima Terminala. Razgovaralo se o komercijalnim poslovima, kao i o razvojnim projektima, s osobitom naglaskom na projekt povećanja kapaciteta Terminala za UPP. Projekt uključuje dodatni modul za uplinjavanje maksimalnog kapaciteta 250.000 mᶟ/h, godišnjeg kapaciteta isporuke  6,0 - 6,1 mm³ koji bi trebao biti operativan od plinske godine 2025./2026. Završen je glavni dio projektiranja modula za uplinjavanje, kao i njegove ugradnje i implementacije u postojeći sustav uplinjavanja na FSRU brodu LNG Croatia. Započela je proizvodnja čelika za potrebe izrade konstrukcije modula te je naručena sva oprema i materijal za njegovu proizvodnju. U tijeku je izrada natječajne dokumentacije za ugradnju i puštanje u rad modula za uplinjavanje. Ostali razvojni projekti odnose se na izgradnju distributivne i bunker stanice za UPP, solarnu elektranu za Terminal za UPP, energetsku iskoristivost Terminala za UPP (korištenje hladne energije Terminala) te hvatanje CO2.
 
„Neupitna je vrijednost koju je Republika Hrvatska ostvarila izgradnjom LNG Terminala i njegovim proširenjem koji je Hrvatsku pozicionirao kao europsko energetsko čvorište. Riječ je o hrabrom iskoraku i vizionarskom potezu Vlade Republike Hrvatske, koja je financirala projekt zajedno sa Europskom komisijom. Mjerama koje je Vlada donijela po pitanju ograničavanja cijena energenata osigurana je opskrba energentima građanima i gospodarstvu Republike Hrvatske po priuštivim cijenama“, istaknuo je ministar Habijan tijekom obilaska Terminala.
 
U Marini Punat Igor Ivanković, predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.d. (HOPS) i Ljupko Teklić, voditelj projekta NPOO HOPS-a održali su prezentaciju projekta Zamjena podmorskih 110 kV kabela. Na prezentaciji su, uz ministra Habijana bili prisutni predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Uprave HEP-a, Upravnog vijeća HERA-e, Uprave HROTE-a i Uprava Končara.
 
HOPS je tijekom 2020. godine započeo pripremne aktivnosti na nizu investicijskih objekata koji doprinose ubrzanju zelene energetske tranzicije na području Republike Hrvatske objedinjavajući ih u projektu pod nazivom „Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže“. U rujnu 2022. godine potpisan je Ugovor za predmetni projekt  financiran sredstvima Europske unije iz instrumenta „EU sljedeće generacije“ u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za razdoblje provedbe projekata od 1. veljače 2020. godine do 30. lipnja 2026. godine, u ukupnoj vrijednosti od 218,1 milijuna eura nepovratnih sredstava.
 
Projektom je planirano jedanaest aktivnosti na području Republike Hrvatske. Jedna od ključnih projektnih aktivnosti odnosi se na zamjenu podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj, Brač, Hvar i Korčulu. Projekt je uvršten na listu strateških projekta Republike Hrvatske. Vrijednost projektne aktivnosti iznosi 59,5 milijuna eura. Postojeći podmorski kabel između otoka Krka i Cresa položen je 1973., a između otoka Cresa i Lošinja 1986. godine. Zamjena podmorskih kabela je potrebna kako bi se dugoročno osigurala sigurnost opskrbe električnom energijom otoka Cresa i Lošinja.
 
Nakon održane prezentacije, ministar Habijan i ostali uvaženi gosti, imali su priliku posjetiti grčki brod kabelopolagač “Atalanti” ključan za provedbu postupka zamjene prekomorskih kabela.
 
“Vlada vodi brigu o svim naseljenim otocima Republike Hrvatske. Današnje aktivnosti bitne su za opskrbu električnom energijom stanovništva koje živi na otocima. Bitne su i u pogledu obnovljovih izvora energije, osobito kad znamo da je zelena tranzicija strateški cilj Republike Hrvatske, a ujedno i obveza, ako želimo da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Čestitao bih vodstvu HOPS-a, kao i svim radnicima koji su u protekle dvije godine radili na ovom golemom projektu. U posljednjih 50 godina podmorski kablovi nisu mijenjani. Riječ je o velikoj investiciji od 59,5 milijuna eura koja uključuje šest otoka. Riječ je o otocima Hvar, Brač, Korčula i sada Lošinj, Cres i Krk. Rekao bi da je ovo značajan dan za hrvatske otoke, ali i hrvatski energetski sustav”, zaključio je ministar Habijan.

Stranica