Ministar Habijan na Susretu poduzetnika, obrtnika i OPG-ova u Murskom Središću

  • Slika /slike/Vijesti/2022/IMG_20240126_191946.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Susret poduzetnika, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te obilazak tvrtki bili su razlog današnje posjete ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana Gradu Mursko Središće.

Uoči održavanja Susreta poduzetnika, obrtnika i OPG-ova ministar Habijan, uz gradonačenika Grada Mursko Središće i saborskog zastupnika Dražena Srpka, posjetio je tvrtke Neores d.o.o., Sobočan interijeri d.o.o. te STS-Tech d.o.o. u Murskom Središću. Tvrtka Neores d.o.o. specijalizirana je za proizvodnju tekstilnih proizvoda za medicinsku upotrebu. Direktori tvrtke Nikica Kresta i Stefan Andreas Kresta dočekali su ministra Habijana te mu predstavili proizvodni pogon. U tvrtci Sobočan interijeri d.o.o. ministra su dočekali direktori Franjo, Dejan i Nikola Sobočan te ministra upoznali s radom njihove tvrtke specijalizirane za proizvodnju namještaja i opremanje interijera.Tino Sabol, direktor tvrtke STS-Tech d.o.o. usmjerene na proizvodnju strojeva i sustava za drvnu, građevinsku, prehrambenu industriju te pružanje usluga strojne obrade, pjeskarenja i bojanja, montaže, 2D i 3D tehničke dokumentacije, također je dočekao ministra Habijan te ga upoznao s tvrtkom. Sve tri tvrtke smještene su u Murskom Središću te su od velikog značaja za lokalnu zajednicu i predstavljaju uspješne primjere hrvatskog poduzetništva.

Organizator ovogodišnjeg tradicionalnog susreta poduzetnika, obrtnika i OPG-ova bio je Grad Mursko Središće, a domaćin tvrtka STS-Tech d.o.o. Cilj održavanja susreta je pružiti poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima informacije o programima i planovima koji su im na raspolaganju i to iz područja zapošljavanja, apliciranja putem Strukturnih fondova i nacionalnih programa te ostalim mogućnostima financiranja.

Ministar Habijan prigodno se obratio okupljenima te poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima čestitao na vrijednom i ustrajnom radu. Naglasio je kako je malo i srednje poduzetništvo s udjelom od preko 99 posto u ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske pokretač razvoja cjelokupnog gospodarstva te je odgovarajuća institucionalna podrška ovom sektoru iznimno važna.  

„Hrvatska Vlada svoj odnos prema poduzetništvu pokazuje konkretnim mjerama i politikama, u stvaranju poticajnog okvira za investicije i poslovanje, a time i za podizanje standarda hrvatskih građana“, istaknuo je ministar Habijan te naglasio kako je pravi primjer toga podatak da Hrvatska ostvaruje gospodarski rast već 11 kvartala, a i rast hrvatskog BDP-a je među nekoliko najvećih u Europskoj uniji.

Ministar je naglasio da je u posljednje tri godine broj aktivnih poduzeća povećan  za više od 3500, a broj obrta i slobodnih zanimanja u tom razdoblju povećan za gotovo 15 posto. Promet ukupnog gospodarstva u 2022. bio je veći za 25 posto, prosječne neto isplaćene plaće u razdoblju od 2016. do 2023. godine porasle su gotovo 50 posto, 150 000 poduzetnika u 2022. godini ostvarilo je 47 milijardi kuna neto dobiti, a u odnosu na 2021. godinu broj zaposlenih povećan za 4,5 posto.

„Vlada kontinuirano provodi politiku usmjerenu na rasterećenje poduzetništva kroz smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja te kroz optimizaciju i digitalizaciju usluga koje država pruža poduzetnicima. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koordinira donošenje novog petog

Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva u iznosu preko 265,4 mln eura te se očekuje i donošenje novog drugog Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u iznosu od 132,7 mln eura. Prethodnih godina ostvarili smo rasterećenje od administrativnih

troškova procijenjeno na iznos od 253 mln. eura te smo smanjili neporezna i parafiskalna davanja za 70,6 mln. eura“, rekao je ministar.

Okupljene je ministar informirao i o odobrenom Programu konkurentnosti i kohezije sukladno kojem će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intervencije kroz tematski cilj 1. Pametnija Europa usmjeriti na jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta poduzetnika (MSP i velikih) i

korištenje naprednih tehnologija, iskorištavanje prednosti digitalizacije, povećanje rasta i konkurentnosti MSP-ova te na razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo. Za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u tom tematskom cilju iz Europskog

fonda za regionalni razvoj (EFRR) utvrđena indikativna alokacija od 637 mln eura.

„Sve su to sastavnice dosljedne politike ove Vlade koje daju konkretne rezultate i to su uspješne politike koje Hrvatsku čine još boljim mjestom za život i još atraktivnijom destinacijom za investicije“, zaključio je ministar Habijan.



Stranica