Ministar Filipović za HTV: Potaknuli smo konkurenciju, cijene bi mogle biti još niže

Slika /slike/Vijesti/2022/Filipović 2.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a. Istaknuo je kako građani mogu očekivati snižavanje šire lepeze artikala u trgovačkim lancima. Rekao je da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam kako će neko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala. Dodao je da i oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana.

Upitan o novom snižavanju cijena, koje na snagu stupa od ponedjeljka, ministar je istaknuo kako građani mogu očekivati snižavanje šire lepeze artikala u trgovačkim lancima.

„Ako pogledate našu internetsku stranicu koja prati kretanje cijena, mogli ste vidjeti da su Konzum, Tommy i KTC smanjili ukupnu vrijednost košarice za 365 proizvoda za više od 50 eura. Jučer su ta tri trgovačka lanaca napravila korak da cijene budu niže i da pomognu našim građanima“, rekao je.

Filipović je kazao da će ti trgovački lanci ići u dodatno snižavanje pojedinih artikala te da će ih Konzum sniziti tisuću do kraja godine.

„U razgovorima koje sam vodio ovaj tjedan s predstavnicima trgovačkih lanaca, NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300“, dodao je.

Proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka

Ministar je istaknuo da je Vlada odlučila inicirati razgovor s trgovačkim lancima nakon skoka inflacije u kolovozu, a nakon višemjesečnog razdoblja snižavanja inflacije.

„Postignut je dogovor, a mi smo dodatno ograničili cijene 30 proizvoda, proširili smo osnovnu košaricu i ti proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka“, rekao je.

Filipović je kazao da kao što nije došlo do nestašice proizvoda čija je cijena ograničena prošle godine tako se to neće dogoditi ni sada.

„Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje“, objasnio je.

Ministar je rekao da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam kako će neko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala. Dodao je da i oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana.

Poručio je i da država uvijek ima mehanizme da zaštititi svoje građane.

Filipović je komentirao prognoze HNB-a koje najavljuju tehničku recesiju i rekao da je HNB i prošle godine imao pogrešnu prognozu te da se dogodio rast gospodarstva.

„Nikakvi katastrofalni scenariji se neće dogoditi nego ćemo činiti sve da i dalje kroz mjere štitimo naše građane te da omogućimo našem gospodarstvu dodatni rast“, kazao je.

Dizanje kreditnog rejtinga znači puno za gospodarstvo

Ministar je rekao kako postoje ljudi koji u Hrvatskoj teško žive, ali da je na Vladi da radi sve kako bi oni živjeli bolje i da to čini kroz mjere.

„Mirovine rastu, prosječne plaće rastu, pogledajte rast BDP-a“, istaknuo je.

Naglasio je da dizanje kreditnog rejtinga puno znači za gospodarstvo.  

„Znači za rejting naše zemlje, za jeftinije zaduživanje i to će biti dodatni impuls našem gospodarstvu“, zaključio je ministar Filipović.

Izvor: HTV/Vlada

Stranica