Ministar Filipović sudjelovao na Forumu zagrebačkih ugostitelja

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Forum zgb ugostitelja 3.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je u Esplanade Hotelu Zagreb sudjelovao na središnjoj manifestaciji zagrebačkog ugostiteljstva Forumu zagrebačkih ugostitelja.

Forum okuplja poduzetnike iz ugostiteljstva i povezanih djelatnosti te predstavnike lokalne i središnje države, a u središtu pozornosti bili su aktualni problemi, nadolazeći izazovi, modeli za oporavak i podizanje konkurentnosti sektora te popularizacija struke.

Ovom prigodom okupljenima se obratio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasivši izuzetnu važnost ugostiteljstva kao gospodarske grane koja u Republici Hrvatskoj zapošljava gotovo 120.000 ljudi. Istaknuo je kako je riječ o izuzetno teškoj djelatnosti koju prati niz rizika, a koja ne utječe samo na gospodarstvo države već i na živote preko 100.000 obitelji onih koji se ovom djelatnošću profesionalno bave.

„Svjesni smo i mi u Vladi i značaja i rizika koji idu uz vaš posao i pokazali smo da to dobro shvaćamo. Pandemija COVID-a bila je udarac za cijelo gospodarstvo, ali posebno je imala negativni utjecaj na ugostiteljstvo. Odluka Vlade RH da isplatimo plaće i privatnom sektoru pomogla je da se prebrodi taj period nakon kojega smo uspjeli povratiti rast gospodarstva i to značajno iznad prosjeka država EU. Moram spomenuti i ograničavanje cijena energenata koja je mnogim obrtnicima pomogla da opstanu u vrijeme kada su cijene energenata kaotično rasle i ta je odluka i danas na snazi. Pratimo što se događa te nadalje imamo jednu od najnižih cijena struje i plina u EU, a također i dizela i benzina“, istaknuo je ministar Filipović.

Ministar Filipović dotakao se i vrlo aktualne teme u sferi ugostiteljstva – napojnica – te naglasio kako je Vlada RH je u  rujnu ove godine, u sklopu izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom najavila uređenje primitaka po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnice) i uvođenje plaćanja karticama.

„Prema postojećem prijedlogu neoporezivi iznos utvrđen je na 3.360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog djela oporezivati po stopi od 20 posto. Tema regulacije napojnica dugo postoji, o toj se temi puno pričalo, ali ova je Vlada i poduzela korake da se to područje uredi. Vjerujem da je to važan dio priče kako bi adresirali i danas najveći izazov gospodarstva općenito, a i ugostiteljstva, a to je potreba za ljudima, kvalificiranim i obrazovanim ljudima. Ovim prijedlogom podižemo atraktivnost ugostiteljstva kao mjesta zaposlenja i potičemo višu kvalitetu usluge“, zaključio je ministar Filipović.



Foto: HINA

Stranica