Ministar Filipović sastao se s povjerenikom EK g. Virginijusom Sinkevičiusom

Slika /slike/Vijesti/2022/Ministar Filipović i povjerenik EK Sinkevičius.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas se sastao s povjerenikom Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo g. Virginijusom Sinkevičiusom koji službeno boravi u Republici Hrvatskoj.
 
Povjerenik Sinkevičius predstavio je prioritete Europske komisije do kraja mandata te istaknuo da je kraja ove godine cilj postići dogovor oko Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, Direktivi o kvaliteti zraka i Uredbi o ambalaži i ambalažnom otpadu. 
 
Ministar Filipović istaknuo je kako Republika Hrvatska podržava navedene legislativne prijedloge koji su važni za smanjenje negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje. Također, istaknuo je snažnu političku predanost u ispunjenje obaveza iz europskog zakonodavstva. Vezano za uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu, ministar Filipović istaknuo je da Republika Hrvatska ima vrlo uspješan sustav prikupljanja ambalaže kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji predstavlja i ključni mehanizam za ispunjene ciljeva.
 
„Za Republiku Hrvatsku je važno da ova Uredba prepoznaje i prihvati model proširene odgovornosti proizvođača za ambalažu, koji se u Republici Hrvatskoj provodi kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji već dugi niz godina pokazuje dobre rezultate te ujedno i osigurava radna mjesta u području gospodarenja otpadnom ambalažom“, istaknuo je ministar.
 
Istaknuto je da Hrvatska apsolutno podržava ciljeve Direktive o komunalnim vodama, usprkos novim izazovima i obvezama koje ona donosi.


Stranica