Ministar Filipović na sastanku Vijeća EU ministara okoliša u Luxembourgu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/391735435_743575101124173_8649878600279790628_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru Španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije, danas je u Luxembourgu održan sastanak Vijeća EU ministara okoliša na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Sastankom je predsjedala Teresa Ribera Rodríguez, vršiteljica dužnosti ministra za ekološku tranziciju i demografske izazove Španjolske. 

Okupljeni ministri i ministrice okoliša EU-a sastali su se kako bi odobrili zaključke Vijeća o pripremama za konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP28) 2023.

„Danas potvrđujemo ulogu EU kao globalnog predvodnika u borbi protiv klimatskih promjena, a time i ulogu Hrvatske kao članice bloka država koje najambicioznije pristupaju ovoj generacijski važnoj temi. Čisti zrak, vode i okoliš bogatstvo su naše Domovine i nezaobilazan aspekt kvalitete života naših građana, na to smo ponosni i naša je dužnost da o njima brinemo na najbolji mogući način“, naglasio je ministar Filipović.

„Dnevni red današnjeg sastanka Vijeća vrlo je sveobuhvatan, predlaže se donošenje dvaju općih pristupa – Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda i Uredbe o standardima za emisije CO2 za teška vozila. Ciljevi prijedloga su povećati zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja te smanjiti emisije stakleničkih plinova. Hrvatska na oba prijedloga gleda pozitivno“, izjavio je ministar Filipović te istaknuo važnost donošenja zaključaka Vijeća za konferenciju COP28.

 

Stranica