Ministar Filipović na sastanku sa slovenskim ministrom Hanom

  • Slika /slike/Vijesti/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, danas se, na inicijativu Obrtničke komore Zagreb i Područne obrtničko-poduzetničke komore Krško, sastao sa slovenskim ministrom za gospodarstvo, turizam i sport Matjažom Hanom te obrtnicima i poduzetnicima iz Hrvatske i Slovenije, a na temu rješavanja problema nedostatka radne snage i dogovora o mogućim zajedničkim aktivnostima. Sastanku su nazočili i predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar sa suradnicima te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil s potpredsjednicima Antunom Trojnarom i Adolfom Cvancigerom.
 
„S hrvatskim i slovenskim predstavnicima poduzetnika i obrtnika razgovarali smo o izazovima nedostatka radne snage, aktivnoj politici zapošljavanja, mjerama poticanja obrtništva i poduzetništva, kao i o strukovnom obrazovanju. Susreti poput ovog ne samo da osnažuju partnerstvo između Hrvatske i Slovenije nego će i pozitivno utjecati na naša gospodarstva te se veselim jačanju suradnje i u budućnosti“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će osigurati svoj utjecaj na relevantnost budućih kurikuluma za vezane obrte prema potrebama gospodarstva zahvaljujući odredbama Zakona o obrtu kojim je propisano da strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije za vezane obrte izrađuje ministarstvo nadležno za obrt.
 
Istaknut je projekt „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijedan 33,1 milijun eura financiran iz sredstava EU fondova, putem kojeg je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., dodjeljivalo stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanjima te dodjeljivalo potpore obrtnicima i poduzetnicima koji primaju učenike na naukovanje.
 
Na sastanku je istaknuto kako je nužno kontinuirano raditi na promociji strukovnih zanimanja u suradnji s poslodavcima, putem sajmova zanimanja, organizacije posjeta učenika osnovnih škola poslodavcima i sličnih aktivnosti koje imaju za cilj da se učenici upoznaju s pojedinim zanimanjima te odaberu strukovno zanimanje za svoju buduću karijeru.

Stranica