Ministar Filipović na otvorenju prve konferencije projekta „Promocija poduzetništva"

  • Slika /slike/Vijesti/2022/IMG_1654.JPG
  • Slika
  • Slika
„Daljnji razvoj i rast poduzetništva, pozicioniranje Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije te nastavak rasterećenja gospodarstva put su prema višem standardu i bolje plaćenim radnim mjestima“
 
 „Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti“ naziv je prve konferencije u sklopu EU sufinanciranog projekta „Promocija poduzetništva“, održane danas u Zagrebu. Projekt „Promocija poduzetništva“ provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem informiranja o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i promocije poduzetništva do 2027. godine, u suradnji s partnerskim institucijama Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca te Hrvatskom obrtničkom komorom.

Konferenciju je otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji je tom prilikom istaknuo kako je cilj ovog projekta poboljšati percepciju poduzetništva u Republici Hrvatskoj te omogućiti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kao temelja za osnivanje, rast i razvoj poduzeća. 

„Nakon kriza u kojima je Vlada pružila snažnu i direktnu podršku poduzetnicima i kroz isplate plaća i ograničavanjem cijena energenata, nastavljamo s rasterećenjem gospodarstva ukidanjem još jednog paketa parafiskalnih nameta u vrijednosti od 130 milijuna eura. Produktivnije i konkurentnije gospodarstvo nužna su pretpostavka boljeg životnog standarda i u tome je Vlada Republike Hrvatske poduzetnicima partner“, naglasio je ministar Filipović.

Kroz Modernizacijski fond do 2030. godine Republika Hrvatska ima na raspolaganju milijardu eura  čime su otvorene mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava. 

„Dio tih sredstava namijenjen je ulaganja u obnovljive izvore energije za vlastite potrebe. Time izravno povećavamo sigurnost dobave, ali i omogućavamo našim poduzećima da budu konkurentnija. Potrebno je istaknuti i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je ove godine ostvario rekord kad je riječ o poticajima za korištenje obnovljivih izvora energije. Ovim putem pozivam i tvrtke koje provode istraživačko-razvojne projekte za zelene tehnologije da iskoriste mogućnosti poticajnih mjera Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja“, naglasio je ministar Filipović.
Ministar je istaknuo kako je donošenjem europskog Zelenog plana, Europska unija postavila ambiciozan cilj da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. „Zelenu tranziciju vidim kao priliku za Hrvatsku, priliku da očuvamo našu Domovinu, da proizvodimo više energije na hrvatskom tlu i da više energije bude iz obnovljivih izvora. Ne govorim to bez osnova. Hrvatska ima uvjete za to, a i svoje adute“, zaključio je ministar Filipović.

U okviru konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali: ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, predsjednik udruge H2 - Hydrogen Cell Hrvatska, Ivica Jakić te ravnatelj Agencije za ugljikovodike, Marijan Krpan. 

Uz panel raspravu, tijekom konferencije predstavnici INA-e predstavili su okupljenim sudionicima svoj primjer dobre prakse - solarnu elektranu Virje, drugu najveću takvu elektranu u Hrvatskoj, koja je u svibnju ove godine puštena u probni rad.

„Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti“ bila je prva od pet konferencija koje će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održati do kraja ove godine diljem zemlje na temu informiranja o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i promocije poduzetništva do 2027. godine. Projekt „Promocija poduzetništva“ sufinancirala je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. 



 
 


Stranica