Državni tajnik Bujanović na sastanku Vijeća za konkurentnost (industrija i unutarnje tržište) u Bruxellesu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/041a7732-2658-427b-9326-8fe045584a5c.jpg
  • Slika
Državni tajnik Hrvoje Bujanović sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkurentnost (industrija i unutarnje tržište) 7. prosinca 2023. u Bruxellesu.

Na sastanku je usvojen opći pristup za Akt o industriji s nultom neto stopom emisija kojem je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta tehnologija s nultom neto stopom emisija potrebnih za razvoj industrije orijentirane na budućnost, dekarbonizaciju i stratešku autonomiju Unije. Iz globalne perspektive ovaj Akt, zajedno s Aktom o čipovima i Aktom o kritičnim sirovinama, predstavlja odgovor na nelojalnu konkurenciju trećih zemalja. Hrvatska je podržala usvajanje općeg pristupa, a državni tajnik Bujanović je pozdravio uključivanje niskougljičnih tehnologija na popis strateških tehnologija s nultom neto stopom emisija. Posebice se osvrnuo na pitanje financiranja te je istaknuo da ono mora biti nediskriminirajuće. Jednake mogućnosti financiranja moraju biti primjenjive na sve tehnologije koje su navedene na popisu strateških tehnologija s nultom neto stopom emisija. To je razlog zbog kojeg se Hrvatska zajedno s još osam država članica, pridružila zajedničkoj izjavi u kojoj se ističe važnost načela tehnološke neutralnosti i jednaki pristup financiranju iz EU sredstava, uključujući podršku Europske investicijske banke za sve strateške tehnologije s nultom neto stopom emisija.

Nadalje, na sastanku je održana rasprava o politikama u vezi s Prijedlogom uredbe o zabrani proizvoda nastalih prisilnim radom na tržištu Unije. Cilj Prijedloga je zabraniti proizvode na unutarnjem tržištu nastale prisilnim radom i njihov izvoz s tržišta EU-a. Hrvatska je pozdravila ciljeve Prijedloga te je državni tajnik Bujanović istaknuo potrebu jačanja uloge Europske komisije u provođenju istraga, posebice istraga u trećim zemljama. Izrazio je zabrinutost u pogledu stvaranja dodatnog administrativnog i financijskog tereta za mala i srednja poduzeća te za nadležna nacionalna tijela.

Tijekom radnog ručka ministri i ministrice su raspravljali o ulozi malih i srednjih poduzeća u gospodarstvu s nultom neto stopom emisija.

Pod točkom razno, države članice primile su na znanje informaciju španjolskog predsjedništva o trenutačnom stanju zakonodavnih predmeta, zatim dvije prezentacije Komisije (o izvješću mreže izaslanika za MSP-ove za 2023. Vijeću za konkurentnost te o komunikaciji o jačanju europskog administrativnog prostora), informaciju danske delegacije o smanjenju administrativnog opterećenja za poduzeća u dosad nezapamćenim vremenima, informaciju francuske i njemačke delegacije o zajedničkoj inicijativi za smanjenje birokracije te informaciju danske, estonske, finske, francuske, latvijske, litavske, luksemburške, njemačke, slovenske, švedske i talijanske delegacije o početku rada Jedinstvenog suda za patente. Zaključno, nadolazeće belgijsko predsjedništvo predstavilo je svoj programa rada.
 

Stranica