Ministar Ćorić sudjelovao u sadnji stabala u Maksimiru povodom Svjetskog dana šuma

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Maksimir.jfif
  • Slika
Danas su u zagrebačkom Parku Maksimiru ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević i ostali uzvanici zasadili mlada stabla zavičajnih vrsta na jednoj od predviđene dvije plohe na kojima se planira zasaditi oko 5.000 stabala s ciljem da se dobije mlada šuma, pod stručnim nadzorom Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na inicijativu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u skladu s ciljevima Europske unije o dodatnoj sadnji 3 milijarde stabala, u Maksimiru će se ukupno zasaditi 2780 sadnica hrasta kitnjaka, graba, javora i voćkarica.​

“Današnjom sadnjom stabala promoviramo značaj zelene infrastrukture u gradovima, očuvanje bioraznolikosti i usluga ekosustava koje nam takve površine pružaju. Već i male zelene površine u urbanim područjima pružaju čišći zrak, osiguravaju prirodno hlađenje i ublažavaju buku, a veća područja poput Maksimira, u tom smislu predstavljaju pravo bogatstvo za Grad Zagreb. Sadnja drveća u gradovima jedan je od alata za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena kako bismo stvorili otporne i održive gradove budućnosti”, naglasio je ministar Ćorić nakon sadnje stabala.

U prošlosti su šume prekrivale preko 90 posto kopna u Hrvatskoj. Danas šume u Hrvatskoj zauzimaju oko 44 posto površine. U prosjeku, oko 40 posto površine europskih gradova čini urbana zelena infrastruktura, međutim, samo 2,45 posto površina odnosi se na javno dostupne površine i gradske parkove. S prosječno 18 m2 javno dostupnog zelenog prostora po stanovniku Europa je iznad površine od 9 m2 koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Na konferenciji o klimatskim promjenama COP26 održanoj u Glasgowu u studenom 2021. utvrđeno je da su klimatske promjene već uzrokovale i da će sve više uzrokovati gubitke i štetu te da će, kako temperatura raste, utjecaji klimatskih i vremenskih ekstrema, predstavljati sve veću društvenu, gospodarsku i ekološku prijetnju, te da u procese mora biti uključen širok spektar dionika na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Predsjednik Vlade Plenković je na COP26 konferenciji istaknuo kako Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije ugljikovog dioksida tako što će do 2030. zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje. Na taj način povećat će se površina ponora i skladišta ugljika kao dodatni doprinos u prelasku na klimatski neutralno društvo.

Cilj je brojati svako stablo koje se dodatno zasadi neovisno o tome tko sadi. U to se ne uračunava sadnja u sklopu redovnog gospodarenja šumama. U sklopu redovitog održavanja u Parku Maksimiru posadi se oko 1000 sadnica stabala godišnje.

Stranica