Obilježavanje Svjetskog dana voda 22. ožujka

Slika /slike/Vijesti/2022/Cetina.jpg
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka usmjeravajući pozornost svjetske javnosti na neku od aktualnih tema vezanih za vode. Tema Svjetskog dana voda 2022. su podzemne vode, uz moto „Učinimo nevidljivo vidljivim“.

Ove godine, promišljajući posebno značaj podzemnih voda i želeći oko javnosti dovesti što bliže našem podzemnom blagu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode obilježile su Svjetski dan voda na području izvora Grabovac i špilje Grabovača.

Ovaj lokalitet odabran je kako bismo povodom Svjetskog dana voda ukazali na bogatstvo i ljepotu podzemnih voda ali i na njihovu krhkost i izazove u očuvanju. Akcija čišćenja izvora Grabovca pokazala je kako se, uz malo dobre volje, može učiniti mnogo za očuvanje našeg prirodnog bogatstva. Podzemne vode, iako su relativno dobro zaštićene nadzemnim slojevima tla, neprestano moramo štititi od onečišćenja. To je potrebno kako bi se njihovo dobro stanje očuvalo i u količinskom i u kvalitativnom smislu. 

Na obilježavanju Svjetskog dana voda sudjelovali su predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda, Ličko-senjske županije, općine Perušić te ostali stručnjaci iz vodnog gospodarstva.

Podzemne vode su za Republiku Hrvatsku iznimno važne jer su glavni izvor vode za javnu vodoopskrbu. Više od 90 posto vode koja se zahvaća za potrebe vodoopskrbe u Hrvatskoj dolazi upravo iz podzemnih voda. 
Kada govorimo o količini, Hrvatska je na prvom mjestu u Europi po zalihama pitke vode po broju stanovnika s 29200 m3 vode po stanovniku. Republika Hrvatska obiluje obnovljivim zalihama podzemnih voda čija količina se procjenjuje na oko 22,43 milijarde m3 godišnje. Prema tim podacima, Hrvatska zauzima 5. mjesto u Europi po ukupnim zalihama podzemnih voda.

Stranica