Ministar Ćorić sastao se s mađarskom delegacijom

Slika /slike/informacija.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić te ministar inovacija i tehnologije Mađarske, dr. László Palkovics, održali su danas sa suradnicima radni ručak u Zagrebu. Sastanku je nazočio i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj dr. Csaba Demcsák.

Glavne teme sastanka bile su „Fit for 55“,  prijedlog zakonskog paketa Europske unije o klimatskoj politici i energetici te mogućnosti suradnje Hrvatske i Mađarske u proizvodnji i korištenju vodika.

Europska komisija je u lipnju ove godine usvojila "Paket za 55" (Fit for 55) koji predstavlja izmjene klimatsko-energetskog zakonodavstva, a sastoji se od 12 zakonodavnih prijedloga. Ministri su na sastanku razgovarali o načinima postizanja klimatske neutralnosti Europe i ostvarenja zacrtanih ciljeva te je istaknuta važnost provedbe mjera koje će doprinijeti dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji.

Oba su ministra istaknula važnost upotrebe vodika kao pogonskog goriva, što može značajno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova, kao i poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju buke, osobito u urbanim sredinama. Zbog toga, vodik uz potporu Europske komisije sve aktivnije ulazi u različite vidove prometa i spreman je za snažan iskorak na tržište Europske unije. Na današnjem su sastanku dogovoreni inicijalni koraci prema mogućim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanima za proizvodnju i korištenje vodika. 
 

Stranica